GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mastercard: Nagomilanom štednjom do rasta svjetskog BDP-a, rizik novi sojevi virusa

Mastercard: Nagomilanom štednjom do rasta svjetskog BDP-a, rizik novi sojevi virusa
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2021 / 09:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nagomilana štednja rezultirat će rastom svjetskog BDP-a, a najveći rizik su nove varijante virusa, istaknuto je u globalnom izvještaju Mastercard Economics Institutea za 2022. godinu objavljenom u srijedu.

Taj institut objavio je Economy 2022, globalni izvještaj s gospodarskim očekivanjima i projekcijama za nadolazeću godinu koji se temelji na trendovima promotrenima kroz prizmu potrošača. Izvještaj tako pokazuje kako će pet temeljnih faktora - štednja i potrošnja, oporavak lanaca opskrbe, ubrzavanje digitalizacije, rast putovanja i sve veći broj ekonomskih rizika - oblikovati svjetsku ekonomiju tijekom sljedeće godine.

Kako su istaknuli iz Mastercarda, najveća promjena dogodit će se u štednji kućanstava i potencijalnom utjecaju tog novca na potrošnju.

Naime, kućanstva su štedjela gotovo dvostruko više nego prije. Pritom su neka vratila dugove, neka su uložila u posao, a neka novac drže u banci.

Kako će se i koliko brzo taj novac trošiti, odrediti će i dinamiku svjetske ekonomije u sljedećoj godini, a Mastercard Economics Institute predviđa da će potrošnja nagomilane ušteđevine rezultirati rastom svjetskog BDP-a od dodatna tri postotna boda, dok, ako se ušteđevine kućanstava budu trošile brže, rast globalnog BDP-a mogao bi dosegnuti 4,5 postotnih bodova.

Očekuje se i da će gospodarski rast usporiti u 2022. nakon povratnog rasta u 2021. jer vladini poticaji blijede, a inflacija raste, osobito u naprednim gospodarstvima, dodali su iz Mastercarda.

Spremnost na digitalizaciju poslovanja presudna za uspjeh tvrtki

Analiza je provedena na 32 tržišta diljem svijeta, a pokazala je da je pandemija značajno utjecala na porast potrošnje robe u odnosu na korištenje usluga. Potrošnja dobara je tako narasla s 39 posto na 47 posto, uzdrmavši sektor usluga i opteretivši lance opskrbe.

Kako se tijekom sljedeće godine granice budu više otvarale, potrošnja na robu i potrošnja na usluge će se uravnotežiti, ocijenili su.

Istovremeno, predviđa se da će 20 posto pomaka prema internetskoj trgovini u maloprodaji ostati kao trajan trend te nastaviti oblikovati način kupnje.

Uz to, u 88 posto zemalja obuhvaćenih izvještajem se dogodio rast na godišnjoj razini u uslugama pretplate putem interneta, poput tjedne dostave namirnica.

Taksiji, virtualni partneri za tjelovježbu, iznajmljivanje bicikala i usluge vezane uz kućne ljubimce su među subjektima koji koriste ovaj model, dodali su iz Mastercarda.

Nastavak rasta ovisit će o novim varijantama virusa

Napomenuli su da je povratak putovanjima u 2021. bio u potpunosti vidljiv, ali da će nastavak rasta ovisiti o novim varijantama virusa koje mogu dovesti do zabrane putovanja.

Vidljiv je oporavak u domaćim i kratkim putovanjima, dok putovanja na srednjim udaljenostima podliježu strožim ograničenjima, kao i daleka putovanja. U 2022., s obzirom da će rizik od novih varijanti virusa covid-19 ostati visok, predviđa se da će vlade odgovoriti mjerama kao što su obavezno cijepljenje, umjesto zatvaranja putnih koridora, smatraju iz Mastercarda.

Tako, iz Mastercarda su aposotrofirali da i dalje postoje rizici koji mogu poremetiti globalnu ekonomiju, a da nove varijante virusa poput omikrona predstavljaju najveći neposredni rizik.

Ali tu su i drugi rizici koje treba držati pod kontrolom kako ne bi poremetili oporavak, kao što su porast cijena stanova, skok cijene nafte i međunarodni tarifni ratovi, napomenuto je.

"Ova nas godina nije vratila u normalu, no ipak, ostvaren je napredak. Rast gospodarstava, sve veća dostupnost cjepiva i posvemašnja digitalizacija doprinijeli su oporavku poslovanja. Bez obzira na jasne i očite rizike, upravo u tom kontekstu očekuje se da će digitalna poduzeća procvjetati, potražnja potrošača i potrošačka moć rasti, a ekonomija iskustva ponovno se pojaviti", zaključak je istraživanja.

Tagovi: Mastercard, globalni BDP, štednja
PROČITAJ I OVO
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
Bruto inozemni dug 45,2 milijarde eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 45,2 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju ožujka 2022. godine iznosio je 45,2 milijarde eura, što čini udjel od 76,7 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP), najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Zbog inflacije i rasta BiH s rekordnim prihodima od neizravnih poreza
PRIHODI
Zbog inflacije i rasta BiH s rekordnim prihodima od neizravnih poreza
MOSTAR - Bosna i Hercegovina ostvarila je u prvoj polovini ove godine rekordne prihode od neizravnih poreza, u visini od 2,4 milijarde eura, što je za 435 milijuna eura ili 22 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a rezultat je rasta cijena roba i povećanja ekonomske aktivnosti.
Ekonomiji eurozone prijeti pad aktivnosti u trećem tromjesečju
PAD
Ekonomiji eurozone prijeti pad aktivnosti u trećem tromjesečju
LONDON - Gospodarstvo eurozone naglo je usporilo u lipnju, a slabljenje potražnje signalizira da bi aktivnost mogla pasti u trećem tromjesečju budući da kriza životnog standarda potrošače tjera na oprez, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala.
Glavni ekonomisti banaka: Ove godine rast 3,7, a iduće 3,2 posto
OČEKIVANJA
Glavni ekonomisti banaka: Ove godine rast 3,7, a iduće 3,2 posto
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je najnovije izdanje publikacije HUB Izgledi, u kojoj glavni ekonomisti najvećih banaka iznose prognozu prosječne očekivane stope rasta BDP-a u Hrvatskoj za 2023. godinu od 3,2 posto, a za ovu godinu očekuju rast po stopi od oko 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE