GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međugodišnji rast prometa industrije

Međugodišnji rast prometa industrije
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2022 / 09:46
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Ukupni promet industrije u studenome prošle godine bio je za 14,5 posto veći u odnosu na isti mjesec godinu prije, a u odnosu na listopad 2021. porastao je za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u studenome lani je u usporedbi s istim mjesecom 2020. godine porastao na domaćem tržištu za 16,5 posto, a na nedomaćem za 13,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u studenome 2021. najviše je na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 29,4 posto.

Prodaja kapitalnih proizvoda porasla je za 24 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 19,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 16,1 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za osam posto.

Na godišnjoj je razini promet industrije rastao od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok se od ožujka bilježio dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.

Kumulativni statistički podatci za prvih jedanaest mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2020. godine pokazuju rast prometa industrije za 17,4 posto.

Na mjesečnoj razini promet industrije povećan za 0,3 posto

Na mjesečnoj je razini promet industrije u studenome 2021. povećan za 0,3 posto, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 0,6 posto, a na nedomaćem za 4,1 posto.

U studenome lani je u usporedbi s listopadom ukupna prodaja kapitalnih proizvoda bila veća za 10,3 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju tri posto, intermedijarnih proizvoda za 1,1 posto, dok je prodaja energije bila manja za 47,2 posto.

Tagovi: promet industrije, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE