GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodne pričuve HNB-a padaju, a taj će se trend nastaviti

Međunarodne pričuve HNB-a padaju, a taj će se trend nastaviti
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 09:20
Autor: RBA analize
ZAGREB - Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju veljače iznosile su 19,5 milijardi eura te su u odnosu na veljaču prošle godine povećane za 530,5 milijuna eura ili 2,8 posto, pokazuju podaci HNB-a, no analitičari predviđaju njihovo smanjivanje.

U odnosu na siječanj bruto međunarodne pričuve HNB-a su porasle za 392,8 milijuna eura odnosno 2,1 posto.

Prema navodima HNB-a, povećanje pričuva rezultat je viših razina ugovorenih repo poslova.

Tijekom ožujka u pet intervencija na deviznom tržištu i nekoliko izravnih transakcija HNB je poslovnim bankama prodao ukupno 2,5 milijardi eura, a analitičari Raiffeisen banke (RBA) kažu da stoga ne iznenađuje da su se prema podacima središnje banke na dan 27. ožujka međunarodne pričuve spustile na 16,8 milijardi eura.

Očekuju da će HNB, s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju uzrokovanu pandemijom korona virusa, zasigurno ostati dosljedan politici zadržavanja stabilnog tečaja.

Stoga u slučaju novih pritisaka na slabljenje domaće valute očekuju daljnje aktivnosti na deviznom tržištu kroz prodaju deviza koje će za posljedicu imati dodatno smanjenje međunarodnih pričuva.

Ukupna aktiva središnje banke na kraju veljače iznosila je 148,9 milijardi kuna te je uz porast na mjesečnoj razini od 3,1 milijarde kuna kuna (2,1 posto) u odnosu na veljaču 2019. godine bila viša za 4,8 milijardi kuna ili 3,3 posto.

U pasivi bilance HNB-a u veljači, primarni novac s udjelom od 75,7 posto povećan je za 3,3 posto u odnosu na siječanj dok u odnosu na veljaču prošle godine stopa rasta iznosi 12,2 posto zabilježivši time iznos od 112,8 milijardi kuna.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, hrvatske devizne rezerve, međunarodne pričuve HNB-a
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE