GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodne pričuve HNB-a padaju, a taj će se trend nastaviti

Međunarodne pričuve HNB-a padaju, a taj će se trend nastaviti
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 09:20
Autor: RBA analize
ZAGREB - Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju veljače iznosile su 19,5 milijardi eura te su u odnosu na veljaču prošle godine povećane za 530,5 milijuna eura ili 2,8 posto, pokazuju podaci HNB-a, no analitičari predviđaju njihovo smanjivanje.

U odnosu na siječanj bruto međunarodne pričuve HNB-a su porasle za 392,8 milijuna eura odnosno 2,1 posto.

Prema navodima HNB-a, povećanje pričuva rezultat je viših razina ugovorenih repo poslova.

Tijekom ožujka u pet intervencija na deviznom tržištu i nekoliko izravnih transakcija HNB je poslovnim bankama prodao ukupno 2,5 milijardi eura, a analitičari Raiffeisen banke (RBA) kažu da stoga ne iznenađuje da su se prema podacima središnje banke na dan 27. ožujka međunarodne pričuve spustile na 16,8 milijardi eura.

Očekuju da će HNB, s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju uzrokovanu pandemijom korona virusa, zasigurno ostati dosljedan politici zadržavanja stabilnog tečaja.

Stoga u slučaju novih pritisaka na slabljenje domaće valute očekuju daljnje aktivnosti na deviznom tržištu kroz prodaju deviza koje će za posljedicu imati dodatno smanjenje međunarodnih pričuva.

Ukupna aktiva središnje banke na kraju veljače iznosila je 148,9 milijardi kuna te je uz porast na mjesečnoj razini od 3,1 milijarde kuna kuna (2,1 posto) u odnosu na veljaču 2019. godine bila viša za 4,8 milijardi kuna ili 3,3 posto.

U pasivi bilance HNB-a u veljači, primarni novac s udjelom od 75,7 posto povećan je za 3,3 posto u odnosu na siječanj dok u odnosu na veljaču prošle godine stopa rasta iznosi 12,2 posto zabilježivši time iznos od 112,8 milijardi kuna.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, hrvatske devizne rezerve, međunarodne pričuve HNB-a
PROČITAJ I OVO
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
BERLIN - Njemački ministar financija Olaf Scholz za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće no što je prvotno predviđeno, za potrebe ublažavanja posljedica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora.
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RECESIJA
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RIM - Zbog novog vala širenja virusa Covid-19 i restriktivnih mjera, talijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu zabilježiti novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne talijanske Federeracije velike industrije (Confindustrija).
G20 neodređeno o rješavanju pitanja duga
ZADUŽENOST
G20 neodređeno o rješavanju pitanja duga
RIJAD - G20 je u nedjelju obećao riješiti osjetljivo pitanje duga siromašnih zemalja, ali bez spektakularnih najava, na nezadovoljstvo nevladinih organizacija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE