GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meloni najavila povlačenja iz inicijative Pojas i put

Meloni najavila povlačenja iz inicijative Pojas i put
POVLAČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2023 / 12:33
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni je tijekom sastanka s kineskim premijerom Li Qianqom na samitu skupine zemalja G20 naznačila plan Rima da se povuče iz kineske inicijative Pojas i put (BRI), objavili su talijanski mediji u nedjelju.

Italija želi umanjiti negativnu reakciju Pekinga te će nastojati obnoviti sporazum o strateškom partnerstvu s Kinom, koji je prvotno potpisala 2004., a čija je svrha poticanje gospodarske suradnje.

Italija je jedina država članica skupine G7 koja je potpisala BRI, globalni trgovinski i infrastrukturni plan temeljen na drevnom Putu svile koji je povezivao Kinesko Carstvo sa zapadom.

"Premijerka (Meloni) je svom kolegi prenijela namjeru napuštanja projekta", objavio je list Corriere della Sera, rekavši da je premijer Li pokušao uvjeriti Meloni da još jednom razmotri tu odluku.

Talijanski političari dovode u pitanje vrijednost sporazuma BRI koji je prethodna vlast potpisala 2019. i koji predstavlja izvor nesuglasica sa zapadnim saveznicima zbog zabrinutosti glede širenja kineskog utjecaja.

Talijani su Kinezima rekli da njihovu odluku nisu nametnule Sjedinjene Američke Države, dodao je list, što odgovara sličnim izvješćima iz drugih talijanskih novina.

Italija iduće godine predsjeda skupinom G7, a izmjena njenog odnosa s Pekingom trebala bi umiriti njene zapadne saveznike.

Meloni i Li su na samitu skupine G20 u New Delhiju u subotu raspravljali o produbljivanju odnosa, stoji u priopćenju Meloninog ureda.

"Italija i Kina dijele Globalno strateško partnerstvo čija će se 20. godišnjica zbiti iduće godine i koja će biti znak unapređenja prijateljstva i suradnje u svakom području zajedničkog interesa", dodaje se u priopćenju.

Tagovi: Giorgia Meloni, Pojas i put, Kina, Italija
PROČITAJ I OVO
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
POTEZI
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
ANKARA - Nakon što je Izrael spriječio zračnu dostavu turske pomoći u Gazu, turska vlada je odlučila prekinuti svu trgovinu s Izraelom.
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE