GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije

Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.

Nakon sjednice Savjeta na temu "Inflacija i politike ublažavanja inflatornih pritisaka", posebni savjetnik predsjednika RH za ekonomiju Velibor Mačkić istaknuo je da inflacija pogađa socijalno najugroženije u društvu, pri čemu su očekivanja da će se stopa inflacija u ovoj godini kretati oko 10 posto.

Predložena mjera odnosi se na građane koji žive od transfera, pri čemu su identificirane četiri skupine - korisnici nacionalne naknade za starije osobe, korisnici zajamčene minimalne naknade, korisnici dječjeg doplatka te primatelji niskih mirovina.

Ta bi se vrsta ciljane pomoći zbog porasta cijena hrane i energije, istaknuo je Mačkić, odnosila na oko 785 tisuća ljudi.

Tako, pratio bi se rast cijena u kategorijama hrane i energije, a uz pretpostavku da taj porast iznosi pet posto, na mjesečnoj razini dolazi se do izdataka od 25 do 30 milijuna kuna, ovisno gleda li se "donjih 20 posto" ili "donjih 40 posto" distribucije.

Naime, kako je pojasnio Mačkić, kod najsiromašnijih 20 posto u našem društvu prosječni mjesečni izdaci za hranu i energiju po članu kućanstva iznose 630 kuna. Kada se pretpostavljenih pet posto od tog iznosa pomnoži s brojem članova kućanstva, za primjerice četveročlano kućanstvo mjesečna pomoć iznosila bi 126 kuna.

Ti korisnici su već identificirani pa za javnu upravu to ne bi bio dodatan posao, a po Mačkiću je najlakši način da im se iznos uplaćuje direktno na račun.

"Riječ je o iznosima koji su ciljani, nisu horizontalni, mjera je komplementarna i to je nešto što smatramo da je u ovom trenutku naša dužnost da predložimo, a na Vladi je da razmisli o tome", poručio je Mačkić.

Mačkić je izjavio da bi bilo dobro da Vlada ponudi odgovor zašto je došlo do odlaska ministra financija Zdravka Marića, dok je za kandidata za novog ministra financija Marka Primorca rekao da mu je kolega s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, od njega nema očekivanja, a vjeruje da će "dati sve najbolje od sebe".

Na pitanje smatra li da će Primorac ima vremena "pohvatati sve konce", Mačkić je rekao da je to ipak pitanje za Vladu.

Tagovi: Velibor Mačkić, ekonomski savjet predsjednika
PROČITAJ I OVO
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
INFLACIJA
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka i dalje ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati, ali nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.
Njemačka na rubu recesije
SUMORNO
Njemačka na rubu recesije
BERLIN - Sve više podataka iz privrede pokazuje da se ekonomija u Njemačkoj nalazi u padu. Taj trend bi se mogao pojačati, ovisno o tome koliko će teška biti iduća zima.
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
PROCJENE
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
NEW YORK - Multimilijareder Elon Musk je mišljenja da je najgori dio inflacije prošao te očekuje 18-mjesečnu recesiju, za koju je naveo da će biti relativno blaga.
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama daleko je premašilo očekivanja u srpnju, prkoseći mnogim drugim znakovima da gospodarski oporavak gubi na snazi, izvijestilo je danas američko Ministarstvo rada.
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
POMOĆ
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
RIM - Italija u četvrtak planira odobriti novi paket pomoći, vrijedan 14,3 milijarde eura, s ciljem da zaštiti kompanije i kućanstva od naglog rasta troškova energije i cijena potrošačkih roba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE