GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanovićeve primjedbe na strategiju do 2030. na više od 50 stranica

Milanovićeve primjedbe na strategiju do 2030. na više od 50 stranica
PRIMJEDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2020 / 10:01
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Kao što je i najavio, predsjednik Republike Zoran Milanović dostavio je svoje primjedbe na prijedlog državne Strategije do 2030. godine putem e-savjetovanja, i to na više od 50 stranica teksta, piše u nedjelju Večernji list.

Glavna primjedba predsjednikova Ureda jest da previše prioriteta u Strategiji znači da prioriteti ne postoje. Dominantno je usmjerena prema državi i javnom sektoru s ciljem povlačenja novca iz fondova EU, ali nema garancija da će realizacija strateškog dokumenta biti učinkovita i pravodobna. Nadalje, Strategija polazište nalazi u dosadašnjim ekonomskim politikama koje nisu imale rezultate, ne prepoznaje Republiku Hrvatsku kao „solidarnu zemlju“, zanemaruje utjecaj pandemije na ljudska prava i slobode.

Izradu strategije prate, ističe se, tri nedoumice.

"Prva je povezana s autorstvom (podsjećamo na slučaj tzv. lex Agrokor) i stoga pozivamo da se objave imena ljudi koji su sudjelovali u izradi i recenziranju ovog dokumenta, na što javnost ima pravo. Druga nedoumica vezana je uz troškovnik izrade Nacionalne razvojne strategije (iznos od 32 milijuna kuna potrebno je obrazložiti javnosti). Izrada NRS-a stvar je od javnog interesa i kao takva zahtijeva transparentnost i po pitanju autorstva i po pitanju troškovnika”, ističe Milanović, a kao treći problem spominje kašnjenje.

Predsjedniku smeta i prevelik naglasak na Inicijativi tri mora.

Kao nedostatak u Strategiji Milanović ističe to što se vidi da je glavni motiv za izradu stvaranje platforme za iskorištavanje financijske omotnice za razdoblje 2021.-2027. a predsjednik sumnja u provedivost postavljenih strateških ciljeva i ciljnih vrijednosti. Nedostaje mu analiza problema niske produktivnosti, nedovoljno je istaknuta važnost privatnog sektora, ne adresira problem nejednakosti i siromaštva, ne spominje se ravnopravnost LGBT osoba, puno je rupa u dijelu koji se tiče zelene i energetske tranzicije, piše dnevnik.

Predsjednik Milanović podsjeća da je izrada ovakvog i pratećih dokumenta tek početak osmišljavanja čitave strukture strateškog planiranja i implementacijskih procesa razvoj, piše u nedjelju Večernji list.

Tagovi: Zoran Milanović, Strategija razvoja do 2030. godine, Lex Agrokor, Inicijativa tri mora, Nacionalna razvojna strategija
PROČITAJ I OVO
Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza
KAVA
Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza
ZAGREB - Ukidanjem posebnog poreza na kavu povećala bi se konkurentnost hrvatske industrije kave u odnosu na zemlje u okruženju i ulaganja u održivo poslovanje, inovacije, zapošljavanja, istaknuto je u srijedu na panelu o budućnosti industrije kave u organizaciji HUP-ove Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave.
Njemačka završila kriznu 2020. rastom BDP-a unatoč zaključavanju
RAST
Njemačka završila kriznu 2020. rastom BDP-a unatoč zaključavanju
BERLIN - Njemačko je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju poraslo 0,3 posto, izvijestio je u srijedu zavod za statistiku, blago podignuvši procjenu rasta na kraju 2020. godine koju je obilježila kriza izazvana pandemijom koronavirusa.
Marić suočen s velikom rupom u proračunu: Može li država izvršavati svoje obveze?
DRŽAVNE FINANCIJE
Marić suočen s velikom rupom u proračunu: Može li država izvršavati svoje obveze?
ZAGREB - Iako se očekuje da će pad u prvom tromjesečju ove godine biti najveći, ekonomski analitičar Željko Lovrinčević procjenjuje da će taj pad biti od 3,5 do četiri posto, jer će stanje statistički izgledati bolje nego u stvarnosti.
Potrošačke cijene u EU znatnije porasle u siječnju, u Hrvatskoj stagnirale
INFLACIJA
Potrošačke cijene u EU znatnije porasle u siječnju, u Hrvatskoj stagnirale
BRUXELLES - Godišnja inflacija u EU znatno je ubrzala u siječnju, u eurozoni potrošačke cijene porasle su na godišnjoj razini prvi puta od prošlogodišnjeg srpnja, a u Hrvatskoj su stagnirale, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Georgieva: Covid-19 mogao bi produbiti nejednakost u Europi
UPOZORENJE
Georgieva: Covid-19 mogao bi produbiti nejednakost u Europi
STRASBOURG - Pandemija covida-19 mogla bi produbiti razlike u Europi ne budu li vlade rješavale zdravstvenu krizu na globalnoj razini i podupirale gospodarstvo dok kriza ne završi, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE