GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Minimalna plaća za 2024. godinu 840 eura bruto

Minimalna plaća za 2024. godinu 840 eura bruto
MINIMALAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2023 / 14:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je donijela Uredbu o visini minimalne plaće za 2024. kojom se ona određuje u iznosu od 840 eura bruto, pa bi neto minimalac trebao biti oko 677 eura.

HRT-ova reporterka Silvana Skočajić kazala je u podnevnom Dnevniku kako ministri i predstavnici sindikata javnih i državnih službi upravo daju izjave, ali nakon nekoliko tjedana postigli su dogovor koji je osigurao da će im plaće u ovom mjesecu rasti već pet posto.

A sljedeće godine, nakon što se primijeni zakon o plaćama i donese uredba o koeficijentima od prvog ožujka, plaće bi u prosjeku trebale rasti za dvanaest posto za sve javne i državne službenike, njih 234 tisuće.

- Jedan od dodataka ovog ugovora također je bila i garancija, odnosno jamstvo koje je vlada dala sindikatima, ako do te uredbe ne dođe, ako se ona ne donese do prvog ožujka sljedeće godine, u tom slučaju vlada i predstavnici sindikata ponovno sjedaju za stol i dogovaraju koliko će rasti osnovica plaće za 2024. godinu, poručila je Skočajić.

Visina minimalne plaće od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. utvrđuje se u bruto iznosu od 840,00 eura. Trenutačno minimalna plaća iznosi 700 eura bruto tako da minimalac raste za 140 eura bruto ili 20 posto.

Uredba će biti objavljena u Narodnim novinama, a stupa na snagu 1. siječnja 2024.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je udio minimalne plaće u prosječnoj plaći porastao na više od 54 posto.

Neto minimalna plaća, prema njegovim riječima, iznosit će približno 677 eura, što je povećanje u odnosu na 2023. za više od sto eura.

Iznos minimalne plaće vlada određuje svake godine do 31. listopada za iduću godinu, nakon konzultacija s poslodavcima i sindikatima.

Vlada usvojila dodatke na KU za državne i javne službe

Vlada je uoči potpisivanja, koje će uslijediti tijekom popodneva, prihvatila zaključke o dodacima na kolektivne ugovore (KU) za državne službenike i namještenike te službenike i namještenike u javnim službama.

Resorni ministar Marin Piletić izvijestio je da je dodatke na KU prihvatilo 10 od 11 reprezentativnih sindikata, a u pregovorima je suglašeno "povećanje osnovice za izračun plaće službenika i namještenika za 5 posto" te će ona već od listopada s isplatom u studenom iznositi 947,18 eura bruto" i vrijediti i za iduću godinu.

Postignut je i dogovor da božićnica za ovu godinu iznosi 300 eura umjesto dosadašnjih 232 eura, a Vlada se obvezala isplatiti i uskrsnicu u idućoj godini u iznosu od 100 eura.

- Obvezali smo se i usuglasili da će, s obzirom na to da je u postupku i donošenje novih propisa kojima se uređuje plaća u državnim i javnim službama i pripadajuće uredbe, ako one ne stupe na snagu s 1. ožujkom, pregovarački timovi odmah pristupiti pregovorima o visini osnovice za izračun plaće u idućoj godini, rekao je Piletić.
Humanitarna pomoć civilnom stanovništvu u pojasu Gaze

Vlada je donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu na poplavama pogođenim područjima u Libijskoj Republici u iznosu od 250.000 eura, kao i odluku o upućivanju žurne humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze, u jednakom iznosu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pritom je naglasio da Hrvatska snažno osuđuje brutalne terorističke napade Hamasa na Izrael i podržava pravo Izraela na samoobranu, kao i važnost zaštite svih civila, sukladno međunarodnom humanitarnom pravu. Pružanje humanitarne pomoći civilima u pojasu Gaze potrebno je nastaviti pružati, dodao je navevši da je EU tu pomoć utrostručila, "te se i Hrvatska, kao i ostale zemlje članice, pridružuje međunarodnim naporima".

- Polazeći od humanitarnih načela te objektivne procjene potreba predlaže se upućivanje žurne humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Gaze, rekao je.

Tagovi: MINIMALAC, MINIMALNA PLAĆA
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE