GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Minimalna satnica u Njemačkoj od listopada 12 eura

Minimalna satnica u Njemačkoj od listopada 12 eura
MINIMALAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 19:51
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka vlada ispunila je jedno od svojih glavnih obećanja – minimalac će biti veći. No, rasprava u Saboru u petak odmah je otvorila pitanje je li to dovoljno za normalan život usred velikih poskupljenja.

Zakonska minimalna plaća po satu u Njemačkoj će od 1. listopada iznositi 12 eura, odlučio je Bundestag glasovima vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala i stranke Ljevice.

Članovi Konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU/CSU) bili su suzdržani, kao i članovi krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD).

Trenutno je minimalac u Njemačkoj 9,82 eura po satu bruto. Taj bi iznos 1. srpnja trebao porasti na 10,45 eura. Istovremeno, minimalna plaća za kratke, takozvane mini poslove diže se sa 450 na 520 eura.

Nacrt zakona polazio je od činjenice da u ovom trenutku oko 6,2 milijuna zaposlenih radi za satnicu nižu od 12 eura.

U kampanji za rujanske izbore prošle godine, povećanje minimalne plaće bilo je jedno od glavnih obećanja kancelaru Olafu Scholzu.

No, mnogi su zastupnici upozorili da trenutna eksplozija cijena prijeti i samoj egzistenciji mnogih građana.

Stručnjak CDU-a za socijalna pitanja Hermann Gröhe optužio je vladajuće stranke da prave kakofoniju u smirivanju cijena. Upozorio je da u slučaju daljnjeg poskupljenja viši minimalac neće biti od koristi.

Scholzt Schmidt, član Scholz socijaldemokrata (SPD), priznao je da se mnogi "moraju zapitati imaju li još dovoljno novca za voće, odlazak kod bake ili školski izlet". No, naglasila je kako će se Vlada nastaviti boriti protiv inflacije.

Saborski zastupnik AfD-a Norbert Kleinwächter kazao je kako velik broj stranih radnika u Njemačkoj potiče konkurenciju na tržištu rada i dovodi do nižih plaća. "Zdravo tržište ne treba minimum. Ono ima svoja pravila i granice", rekao je Kleinwechter.

Udruga poslodavaca BDA još ranije je kritizirala povećanje minimalne plaće. "Vlada nije poštivala dogovor koji smo postigli 2015., kada je ustanovljena komisija za minimalnu plaću", rekao je u petak za Welt predsjednik BDA Rainer Dulger.

S druge strane, sindikat DGB-a pozdravio je promjene.

Tagovi: Minimalna satnica u Njemačkoj, minimalac, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE