GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.

MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 22:14
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u 2021. godini, predviđajući da će cijepljenje i dodatne državne poticajne mjere potaknuti aktivnost u drugoj polovini godine.

MMF sada očekuje da će globalno gospodarstvo u 2021. godini porasti 5,5 posto, podigavši procjenu objavljenu u listopadu prošle godine za 0,3 postotna boda.

U 2022. rast bi trebao usporiti na 4,2 posto, pokazuju u utorak objavljene prognoze koje obuhvaćaju samo najveća svjetska gospodarstva i regije.

U 2020. globalno je gospodarstvo prema najnovijim MMF-ovim procjenama palo 3,5 posto, znatno blaže no što je MMF procijenio prošle jeseni, budući da je rast u drugoj polovini godine bio snažniji no što su očekivali.

Raskorak između Europe i SAD-a

Američko gospodarstvo, najveće u svijetu, trebalo bi ove godine prema novim MMF-ovim izračunima, porasti 5,1 posto, nakon procijenjenog 3,4-postotnog pada u 2020.

Time je međunarodni zajmodavac podigao procjenu za ovu godinu za dva postotna boda.

Eurozona bi pak ove godine trebala rasti slabije no što je MMF prognozirao prošle jeseni, za 4,2 posto. Procjena je snižena za jedan postotni bod.

U 2022. rast bi u zoni primjene zajedničke europske valute trebao usporiti na 3,6 posto.

Nova procjena za ovu godinu zrcali pogoršana očekivanja za Njemačku, čije bi gospodarstvo u 2021. trebalo porasti 3,5 posto, za 0,7 postotnih bodova slabije no što je MMF predviđao u listopadu prošle godine.

Kinesko bi gospodarstvo pak u ovoj godini trebalo poskočiti 8,1 posto, nakon što je u 2020. jedino među velikima bilježilo rast aktivnosti, za 2,3 posto prema procjenama MMF-a.

U 2022. rast bi trebao usporiti i u SAD-u, i u Njemačkoj i u Kini, pokazuju nove prognoze MMF-a.

Zdravlje je ključ

Poboljšana procjena za svjetsko gospodarstvo u ovoj godini odražava očekivanja da će aktivnosti ubrzati u drugoj polovini godine zahvaljujući cijepljenju i dodatnim mjerama potpore u nekoliko velikih gospodarstava, objašnjavaju u MMF-u.

Odobrena su cjepiva potaknula nadu da će svijet u drugoj polovini godine doživjeti prekretnicu u pandemiji, ali novi valovi širenja koronavirusa i njegovi novi sojevi potiču zabrinutost za gospodarske izglede, dodaju.

Tempo oporavka u ovoj godini uvelike će se razlikovati od zemlje do zemlje, a ovisit će o pristupu medicinskim intervencijama, učinkovitosti mjera potpora, izloženosti prekograničnom prelijevanju efekata i strukturnim karakteristikama prije krize, ističu.

Vlade bi trebale podupirati gospodarstvo učinkovitim mjerama sve dok se oporavak ne stabilizira, sugerira MMF, a prioritet bi trebalo biti povećanje potencijalnog BDP-a.

Poručuju i da je uvjet za prevladavanje pandemije "snažna" multilateralna suradnja, uključujući pojačano financiranje instrumenta COVAX kako bi sve zemlje što prije nabavile cjepiva, te kako bi se osigurala njihova opća distribucija i olakšao pristup terapiji po prihvatljivoj cijeni.

Tagovi: globalna ekonomija, Međunarodni monetarni fond, koronakriza, ekonomske posljedice koronavirusa, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Hrvatski BDP u 2020. pao rekordnih 8,4 posto
TEŽAK PAD
Hrvatski BDP u 2020. pao rekordnih 8,4 posto
ZAGREB - Pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju usporen je u odnosu na prethodne kvartale, no u cijeloj prošloj godini gospodarstvo je zbog koronakrize palo po rekordnoj stopi od 8,4 posto.
Čak 90 posto europskog novca za oporavak Vlada želi dati javnom sektoru
JAVNI SEKTOR
Čak 90 posto europskog novca za oporavak Vlada želi dati javnom sektoru
ZAGREB - Čak 90 posto novca iz Plana za oporavak ići će javnom sektoru, piše u petak Jutarnji list, otkrivajući prve obrise najvažnijeg vladinog dokumenta.
Mali hotelijeri najavljuju otpuštanja s početkom ožujka
OTKAZI
Mali hotelijeri najavljuju otpuštanja s početkom ožujka
ZAGREB - Nakon što je jučer postalo jasno da gospodarstvo ulazi u ožujak bez odluke o tome kako će se i u kojim iznosima isplaćivati naknade za očuvanje radnih mjesta, među poduzetnicima je zavladao očaj, a posebno u turističkom sektoru u kojem najavljuju otpuštanja s prvim danom ožujka.
Analitičari: U četvrtom kvartalu 2020. usporen hrvatski ekonomski pad
PROCJENE
Analitičari: U četvrtom kvartalu 2020. usporen hrvatski ekonomski pad
ZAGREB - Procjenjuje se da je u posljednjem lanjskom tromjesečju pad hrvatskog BDP-a usporen u odnosu na prethodne kvartale, no u cijeloj 2020. gospodarstvo je zbog koronakrize najvjerojatnije palo po rekordnoj stopi.
Američki BDP pao 2,4 posto u četvrtom kvartalu
PAD
Američki BDP pao 2,4 posto u četvrtom kvartalu
WASHINGTON - Američko gospodarstvo palo je u četvrtom kvartalu 2020. godine 2,4 posto, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo trgovine, neznatno ublaživši prvu procjenu pada aktivnosti na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE