GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Dugotrajna visoka inflacija zamagljuje izglede svjetskog gospodarstva

MMF: Dugotrajna visoka inflacija zamagljuje izglede svjetskog gospodarstva
IZGLEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2023 / 08:00
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Izgledi za svjetsko gospodarstvo pogoršali su se ove godine zbog kronično visoke inflacije, rastućih kamatnih stopa i neizvjesnosti koja je posljedica propasti dviju velikih američkih banaka.

Stav je to Međunarodnog monetarnog fonda koji je u utorak snizio prognozu rasta globalnog gospodarstva. MMF sada predviđa rast od 2,8 posto za ovu godinu, što je pad u odnosu na 3,4 posto u 2022. i u odnosu na procjenu od 2,9 posto za 2023. koju je dao u svojoj prethodnoj prognozi u siječnju.

Fond je rekao da je mogućnost "tvrdog prizemljenja", u kojem rastuće kamatne stope oslabe rast toliko da izazovu recesiju, "naglo porasla", posebno u najbogatijim zemljama svijeta. Ti uvjeti također povećavaju rizike za globalnu financijsku stabilnost, upozorio je Fond.

"Situacija je još uvijek krhka", rekao je novinarima u utorak Pierre-Olivier Gurrinchas, glavni ekonomist MMF-a. "Prevladavaju negativni rizici."

MMF, kreditna organizacija sa 190 zemalja članica, predviđa globalnu inflaciju od sedam posto ove godine, što je pad od 8,7 posto u 2022., ali više u odnosu na siječanjsku prognozu od 6,6 posto za 2023.

"Inflacija je mnogo postojanija nego što se očekivalo čak i prije nekoliko mjeseci", napisao je Gurinchas u najnovijim MMF-ovim Svjetskim ekonomskim izgledima.

Očekuje se da će trajno visoka inflacija prisiliti američku središnju banku i druge središnje banke da nastave povećavati kamatne stope i da ih dulje drže na vrhuncu ili blizu njega kako bi se izborili s rastućim cijenama. Očekuje se da će rastući troškovi posuđivanja oslabiti gospodarski rast i potencijalno destabilizirati banke koje su se oslanjale na povijesno niske stope.

Gurinchas je već upozorio da više kamatne stope "počinju imati ozbiljne nuspojave za financijski sektor".

Godišnje izvješće Fonda o globalnoj financijskoj stabilnosti, također objavljeno danas, sadrži preporuke za međunarodne kreatore politike: "Kreatori politika će možda trebati prilagoditi stajalište monetarne politike kako bi podržali financijsku stabilnost", to jest, mogli bi preispitati tempo povećanja kamatnih stopa koji ciljaju kako bi se smanjila inflacija.

Fond predviđa 25 posto šanse da će globalni rast pasti ispod dva posto 2023. To se dogodilo samo pet puta od 1970., posljednji put kada je covid-19 izbacio iz tračnica globalnu trgovinu 2020.

MMF također predviđa 15-postotnu mogućnost "teškog negativnog scenarija", povezanog s globalnom recesijom, u kojoj bi svjetska gospodarska proizvodnja opala.

Globalno gospodarstvo, upozorio je Fond u izvješću, "ulazi u opasnu fazu tijekom koje je gospodarski rast i dalje nizak prema povijesnim standardima, financijski rizici su porasli, ali inflacija još nije jenjava".

MMF je objavio procjene o skromnom poboljšanju gospodarstava Sjedinjenih Država i Europe, koja su se pokazala otpornijima od očekivanog čak i uz puno više kamatne stope i šok od ruske invazije na Ukrajinu.

Fond sada očekuje da će Sjedinjene Države, najveće svjetsko gospodarstvo, ove godine rasti za 1,6 posto, što je pad u odnosu na 2,1 posto u 2022., ali više od rasta od 1,4 posto koliko je MMF prognozirao u siječnju. Snažno američko tržište rada poduprlo je stabilnu potrošačku potrošnju unatoč višim stopama zaduživanja za kuće, automobile i druge velike kupnje.

Američka ministrica financija Janet Yellen podijelila je optimističnije stajalište u utorak i rekla da "ne bi bila previše pesimistična u pogledu globalnog gospodarstva" jer vjeruje da su se druge zemlje "pokazale otpornima, a niz tržišta u nastajanju i zemalja s nižim prihodima nastavlja rasti otporno".

Za 20 zemalja koje koriste euro MMF predviđa slab rast od 0,8 posto. Ali čak i to označava blagi napredak u odnosu na siječanjsku prognozu. Iako je Europa patila od rata i obustave rada ruskog prirodnog plina, iznenađujuće toplo vrijeme smanjilo je potražnju za energijom. I druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, bile su vještije nego što se očekivalo u opskrbi Europe prirodnim plinom kako bi zamijenili ruski.

Očekuje se da će Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, ove godine rasti za 5,2 posto, što je nepromijenjeno u odnosu na siječanjsku prognozu MMF-a. Kina se oporavlja od kraja drakonske politike "nula-covid-19" koja je držala ljude kod kuće i kočila gospodarsku aktivnost.

U Velikoj Britaniji, gdje dvoznamenkasta inflacija opterećuje kućne proračune, ove godine očekuje se pad gospodarstva od 0,3 posto. No čak je i to bolje od pada od 0,6 posto koji je MMF predvidio u siječnju.

Među zemljama u razvoju, MMF je smanjio izglede rasta za Indiju, Latinsku Ameriku, Bliski istok, subsaharsku Afriku i manje razvijene zemlje Europe. Predviđa se da će se ratom razoreno ukrajinsko gospodarstvo smanjiti za tri posto.

Svjetsko gospodarstvo pretrpjelo je šok za šokom u posljednje tri godine. Najprije je covid-19 globalnu trgovinu gotovo zaustavio 2020. Zatim je uslijedio neočekivano snažan oporavak, potaknut golemom državnom pomoći, posebno

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE