GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju

MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2020 / 18:10
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.

U cjelini gledano, izgledi za globalno gospodarstvo i dalje su izazovni zbog pandemije koronavirusa i njezinih posljedica u mnogim gospodarskim sektorima, rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Situacija je i dalje "nesigurna" u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u nastajanju, uz izuzetak Kine, rekao je Rice, napominjući da MMF također brinu i rastuće razine duga.

MMF bi 13. listopada trebao objaviti najnovije prognoze za svjetsko gospodarstvo. U lipnju je povećao procjenu pada globalnog BDP-a u 2020., predviđajući da će se smanjiti 4,9 posto, a ne tri posto kao što su bili procijenili u travnju.

Rice nije iznio najnovije brojke, no istaknuo je da su najnoviji podaci iz razvijenih gospodarstava i Kine bolji nego što se očekivalo.

„Podaci koji nam stižu u posljednje vrijeme sugeriraju da su izgledi možda manje sumorni no što su bili u vrijeme ažuriranih procjena 24. lipnja, s obzirom na naznake oporavka u nekim dijelovima globalnog gospodarstva”, kazao je novinarima na redovnom brifingu.

Ukazao je i na naznake postupnog oporavka globalne trgovine, nakon masovnih karantena uvedenih kako bi se suzbilo širenje virusa.

„Naglasio bih ipak da opasnost nije prošla i da su izgledi i dalje vrlo izazovni, ponajprije što se tiče mnogih tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju, uz izuzetak Kine", kazao je dužnosnik MMF-a.

Mnoge od tih zemalja suočene su s kontinuirano slabom domaćom i slabijom inozemnom potražnjom, smanjenim doznakama iz inozemstva i padom u turizmu, pojasnio je.

„Kad se sve uzme u obzir, jako se pribojavamo da će ova kriza poništiti napredak iz proteklih godina u smanjenju siromaštva i ostvarivanju Ciljevima održivog razvoja”, istaknuo je Rice, aludirajući da ciljeve Ujedinjenih naroda o iskorjenjivanju siromaštva i nejednakosti.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE