GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Potrebno 50 milijardi dolara za okončanje pandemije

MMF: Potrebno 50 milijardi dolara za okončanje pandemije
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 18:02
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) traži da se potroši dodatnih 50 milijardi dolara kako bi se osiguralo ubrzanje kampanje cijepljenja protiv koronavirusa, ističući da na kraju taj trošak može generirati povrat globalnoj ekonomiji od 9.000 milijardi dolara.

MMF je apelirao u petak da se najmanje 40 posto svjetske populacije cijepi do kraja ove godine, a najmanje 60 posto do lipnja 2022. godine.

Do sada je samo 9,5 posto svjetskog stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine, prema statistici naučnog online magazina Our World in Data, stacioniranom na Sveučilištu Oxford.

“Nijedna zemlja ne može se vratiti u normalu dok sve zemlje ne uspiju poraziti pandemiju“, navodi se u novom izvještaju MMF-a pod nazivom “Prijedlog za okončanje pandemije COVID-19“.

Da bi se to postiglo, Fond smatra kako treba uložiti globalne napore da se izdvoji još 50 milijardi dolara za jačanje globalnog programa cijepljenja.

Ova dodatna sredstva koristila bi se za to da se pokrivenosti COVAX vakcinom poveća na 30 posto svijeta, zatim za nabavku dodatnih testova i za proširenje kapaciteta za proizvodnju cjepiva.

Što se tiče načina na koji bi se ta sredstva prikupila, MMF kaže kako bi se najmanje 35 milijardi dolara moglo osigurati od javnih, privatnih i multilateralnih donatora, a ostatak od vlada koje potencijalno mogu biti podržane od multilateralnih agencija.

U izvještaju se navodi da već postoji najmanje 15 milijardi dolara na raspolaganju iz COVID programa financiranja koje su kreirale razvojne banke, poput Svjetske banke i Azijske banke za razvoj.

“MMF, također, može igrati ulogu u pomaganju zemljama da podmire svoje potrebe za financiranjem, podržavajući napore samih država da stvore fiskalni prostor i potencijalno djelujući kao treća financijska linija u krajnjoj nuždi“, dodaje se u izvještaju.

Ovaj međunarodni kreditor sa sjedištem u Washingtonu saopćio je u aprilu da se očekuje da će globalna ekonomija ove godine porasti za 6,0 posto, a 2022. godine za 4,4 procenta.

Međutim, od kako je izbila pandemija MMF upozorava na nejednake posljedice zdravstvene krize i iz nje proistekle ekonomske krize.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, koronakriza, cijepljenje
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE