GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF pozvao ukrajinske vlasti da izbjegnu smanjivanje prihoda od poreza

MMF pozvao ukrajinske vlasti da izbjegnu smanjivanje prihoda od poreza
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 08:37
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održao je ovoga tjedna produktivne razgovore s ukrajinskim vlastima te će u sljedećim tjednima raditi na uspostavi pojačanog nadzora programa koji je zatražila Ukrajina, rekao je u petak šef misije MMF-a Gavin Gray.

Gray je rekao da su predstavnici MMF-a četiri dana u Beču održavali sastanke s predstavnicima ukrajinskih vlasti te da su o svojim zaključcima razgovarali s ministrom financija Serhijem Marčenkom i guvernerom ukrajinske narodne banke Andrijem Pišnjim.

Kako je rekao, ukrajinski čelnici zaslužuju priznanje jer su uspjeli održati "značajan stupanj makroekonomske stabilnosti" nakon invazije zbog koje je znatno pao bruto domaći proizvod i narasla inflacija, a fiskalni deficit zemlje dosegao razinu bez presedana.

"Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela prije više od sedam mjeseci, izazvala je velike ljudske patnje i zadala zemlji težak gospodarski udarac", rekao je Gray i dodao da su razgovori bili usmjereni na razvoj makro-financijske situacije, proračun za 2023. godinu i s njim povezane potrebe iz inozemstva, probleme u financijskom sektoru te politiku koja će pridonijeti makroekonomskoj stabilnosti.

Predstavnici MMF-a pozvali su Ukrajinu da se suzdrži od mjera koje bi izazvale pad prihoda od poreza, nastojeći pronaći ravnotežu između potrošnje i dostupnoga financiranja, ali nije iznosio pojedinosti, rekao je Gray.

Dodao je da će obje strane u predstojećim tjednima i dalje razrađivati zahtjev Kijeva da odbor direktora MMF-a nadzire programa, što je nedavno odobreno.

MMF je ovog mjeseca odobrio 1,3 milijarde dolara hitnoga financiranja za Ukrajinu, uz 1,4 milijarde dolara odobrenih u ožujku.


Ukrajinske vlasti traže dodatnih 20 milijardi u okviru šireg programa.

Ukrajisnki predsjednik Volodimir Zelenskij prošloga je tjedna od međunarodnih donatora zatražio 55 milijardi dodatne financijske pomoći – 38 milijardi za pokrivanje procijenjenog proračunskog deficita za iduću godinu i još 17 mlijardi za početak obnove infrastrukture.

Tagovi: međunarodni monetarni fond, gavin gray, ukrajina, rat u ukrajini
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE