GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF predviđa Njemačkoj osjetniji rast

MMF predviđa Njemačkoj osjetniji rast
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2024 / 18:30
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) sada procjenjuje da će njemačko gospodarstvo rasti znatno bržim tempom u sljedeće dvije godine, nakon krhkih 0,2 posto u 2024. Njemačka je ove godine na začelju vodećih zapadnih gospodarstava u smislu brzina rasta.

Sljedeće i 2026. godine njemačko bi gospodarstvo trebalo rasti po stopi do 1,5 posto, predviđa MMF. Njemačka je prošle godine bila u recesiji, navodi se u novom izvješću.

Već ove godine MMF u Njemačkoj očekuje realni rast plaća, značajno obuzdavanje inflacije, a time i oporavak domaće potrošnje.

Nakon toga, prema procjeni Fonda, 2025. slijedi povratak povjerenja i još snažniji poticaj osobne potrošnje, jednog od stupova njemačkog gospodarstva.

Dodatni poticaj vjerojatno će dati relaksacija monetarne politike Europske središnje banke, odnosno snižavanje ključnih kamatnih stopa. Međutim, izazovi ostaju - prije svega, starenje domaćeg stanovništva, spor rast produktivnosti i slaba klimatska tranzicija.

MMF preporuča njemačkoj vladi da poveća javna ulaganja i smanji birokraciju.

Osim toga, nedostaje mjesta za brigu o djeci i slobodnih uglavnom žena za ulazak na tržište rada. Poželjna je bliža gospodarska suradnja s europskim partnerima, primjerice objedinjavanjem tržišta kapitala.

Međutim, za većinu tih mjera potrebno je više novca, upozorio je MMF, ponovno pozivajući Njemačku na reformu tzv. kočnice javnog duga.

Primjerice, povećanjem dopuštene stope zaduživanja za jedan postotni bod bruto domaćeg proizvoda, država bi otvorila znatan prostor za ulaganja - iako nedovoljno za sve potrebe.

MMF je također pozvao vladu da ukine subvencije i porezne olakšice za sve aktivnosti koje otežavaju postizanje klimatskih ciljeva, kao i da prilagodi granicu umirovljenja duljem životnom vijeku.

Fotografija: Christian Charisius/dpa

Tagovi: mmf, njemačka, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
SIGNALI
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, u lipnju je u odnosu na svibanj smanjen za 0,7 bodova na 88,6 bodova, ali samo zbog pesimističnijih očekivanja.
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
FDI
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
PEKING - Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u svibnju, produživši niz pada već 12. mjesec zaredom, pokazuju službeni podaci.
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE