GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF predviđa pad globalne ekonomije u 2020.

MMF predviđa pad globalne ekonomije u 2020.
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 17:19
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će pad globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, izjavili su u petak čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), najavljujući dodatnu pomoć za zemlje-članice.

"Nalazimo se u situaciji bez presedana u kojoj globalna pandemija prerasta u gospodarsku i financijsku krizu", ističu u priopćenju izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva i predsjedatelj Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora Lesetja Kganyago.

"Gospodarska aktivnost naprasno je zamrla i globalni bruto domaći proizvod (BDP) ove će se godine smanjiti", dodaju.

"Zemlje-članice već su poduzele izvanredne mjere kako bi spasile živote i sačuvale gospodarske aktivnosti. No, potrebni su i dodatni potezi", naglašava dvoje čelnika MMF-a.

"Prioritet mora biti ciljana fiskalna podrška ranjivim kućanstvima i poduzećima kako bi se ubrzao i ojačao oporavak u 2021. godini", tumače Georgijeva i Kganyago.

Podsjećaju da je MMF već najavio da je spreman iskoristiti svoje financijske kapacitete od ukupno 1.000 milijardi dolara kako bi podupro zemlje-članice.

Međunarodni je zajmodavac najavio i da je spreman otpisati dio duga najsiromašnijim zemljama a danas su poručili i da će razmotriti dodatne opcije kako bi ublažili nestašicu stranih valuta u pojedinim zemljama.

OECD očekuje značajan pad velikih gospodarstava

Svaki mjesec karantene srezat će za dva postotna boda godišnju stopu rasta najvećih gospodarstava svijeta, objavila je danas odvojeno Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj.

"Naše najnovije projekcije pokazuju da će karantena izravno pogoditi sektore koji čine i do trećine bruto domaćeg proizvoda najvećih gospodarstava", upozorio je čelnik OECD-a Angel Gurria u četvrtak čelnike 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju.

"Prema našim će izračunima svaki mjesec karantene značiti smanjenje godišnje stope BDP-a za dva postotna boda", naveo je Gurria.

Napomenuo je i da u tom razdoblju samo sektoru turizma prijeti pad aktivnosti u rasponu od 50 do 70 posto.

"Mnoga će gospodarstva zapasti u recesiju", zaključio je čelnik OECD-a.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, OECD,
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE