GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Rast slovenske ekonomije bit će slabiji od predviđanja

MMF: Rast slovenske ekonomije bit će slabiji od predviđanja
SLABIJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 21:28
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je pogoršao prognozu rasta slovenskog gospodarstva ove godine. Umjesto povećanja BDP-a od 5,2%, sada predviđa rast od 3,7%. 2022. gospodarska će aktivnost ojačati za 4,5 posto. Na kraju konzultacija s dionicima, nove je podatke otkrio šef misije MMF-a u Sloveniji Bernardin Akitoby.

Prema predviđanjima MMF-a, slovensko će se gospodarstvo vratiti na razinu prije krune tek 2022. godine, rekao je Akitoby na konferenciji za novinare na kraju redovnih konzultacija različitih slovenskih dionika s misijom MMF-a, koje su se ovaj put odvijale u virtualnom obliku zbog epidemiološka situacija.

Akitoby je također spomenuo rizike koje bi ekonomski oporavak mogao usporiti. Citirao je ponovno oživljavanje epidemije covida-19 zbog novih verzija virusa, kašnjenja ili poteškoća u kampanji cijepljenja i previranja na međunarodnim financijskim tržištima.

Prema riječima šefa misije za Sloveniju pri MMF-u, u trenutnoj je situaciji prvi zadatak vlasti suzbijanje širenja virusa i nastavak opsežne potpore kućanstvima i poduzećima sve dok široko cijepljenje stanovništva ne omogući ukidanje restriktivne mjere. MMF vjeruje da je zemlja odgovorila na negativne posljedice epidemije brzim, sveobuhvatnim i dobro koordiniranim mjerama za ublažavanje ekonomskih i socijalnih učinaka krize.

Prema stručnjacima fonda, on je naveo četiri glavna prioriteta slovenske ekonomske politike. Prvo je zadržavanje snažne potporne fiskalne potpore sve dok ekonomski oporavak ne bude održiv. Međutim, nakon što oporavak bude održiv, prema Akitobyju fiskalna potpora mora se preusmjeriti s ublažavanja učinaka krize na poduzimanje mjera za rješavanje budućih izazova.

Drugi je prioritet i dalje pažljivo pratiti tvrtke i financijske institucije i njihovu izloženost sektorima koji su najviše pogođeni epidemijom. Prema riječima stručnjaka MMF-a, Banka Slovenije izvršila je izvrstan posao u održavanju financijske stabilnosti i kreditiranja.

No, iako su banke u krizu ušle u dobrom položaju likvidnosti i kapitala, rizici su se, kao i svugdje, povećali, rekao je Akitoby. Stoga je potrebno nastaviti budno pratiti kvalitetu aktive banaka i pronaći pravu ravnotežu između brige o financijskoj stabilnosti i osiguranja odgovarajuće razine kreditiranja kućanstava i poduzeća. Također smatra vrlo važnim namjerno napuštanje mjera potpore bankama i tvrtkama kako bi se spriječilo širenje bankrota, koji bi mogli ugroziti nastavak koronske krize i istek odgađanja kredita.

Prema MMF-u, treći prioritet ekonomske politike je omogućiti učinkovito preusmjeravanje ljudskih resursa između gospodarskih sektora, čime se minimaliziraju posljedice epidemije.

Država je mjerama uspjela održati razinu zaposlenosti, a to su bili pravi potezi, rekao je Akitoby. No s jačim oporavkom i jasnijom slikom dugoročnih posljedica krize, fokus treba preusmjeriti sa zaštite radnih mjesta na preusmjeravanje radne snage između sektora i na prekvalifikaciju u aktivnosti s višom dodanom vrijednošću. Fond tako podržava aktivne politike zapošljavanja i programe osposobljavanja, mjere za poboljšanje rada službe za zapošljavanje i smanjenje troškova za tvrtke koje se zapošljavaju.

Prema Akitobyju, četvrti prioritet je ubrzati digitalnu transformaciju i ulaganje u zelene tehnologije kako bi se povećala produktivnost i poboljšala konkurentnost. Vlada je identificirala digitalizaciju kao jedno od glavnih područja za ulaganje sa sredstvima iz EU fonda za oporavak nakon koronske krize, istaknuo je. Međutim, da bi Slovenija ispunila svoje obveze prema Pariškom klimatskom sporazumu, mora kombinirati ulaganja temeljena na EU fondovima u ovom području s učinkovitijim oporezivanjem sektora koji generiraju najviše stakleničkih plinova. Spomenuo je promet.

Akitoby je također naglasio da Slovenija ima dugu tradiciju socijalnog dijaloga, što joj može koristiti u ovim trenucima. MMF stoga poziva vladu da se nadogradi na ovu tradiciju i dalje poboljšava socijalni dijalog.

Akitoby je na konferenciji za novinare razgovarao s guvernerom Banke Slovenije Boštjanom Vasleom i ministrom financija Andrejem Širclom. Vasle je napomenuo da su ovogodišnje konzultacije s misijom obilježene značajnim sličnostima u stavovima svih sa slovenske strane i predstavnika MMF-a. Dogovor je da je usmjerenost ekonomskih politika u ovom trenutku presudna, ali nakon završetka krize strukturne će politike doći do izražaja jer će se Slovenija ponovno suočiti s izazovima s kojima se već dugo suočava.

Koliko ćemo se brzo pozabaviti tim izazovima, odredit će koliko će se brzo Slovenija izvući iz trenutne situacije. S obzirom na uspjeh oporavka i rješavanje dugoročnih izazova, među zemljama će se stvarati razlike, uvjeren je.

Tagovi: slovenska ekonomija, digitalna transformacija, zelena tehnologija, Boštjan Vasle, Bernardin Akitoby, koronavirus u Sloveniji, Međunarodni monetarni fond, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
MOST
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
ZAGREB - Ministar prometa Oleg Butković gostovao je u Točki na tjedan na N1 gdje je govorio o izgradnji Pelješkog mosta, pri čemu je istaknuo da sve njegove političke i životne ambicije ostvarene izgradnjom.
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
TVRDNJE
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija ove godine, već za pet meseci, prvi put preteći Hrvatsku po BDP-u u apsolutnom iznosu, pošto će Srbija na kraju 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti nešto ispod 51 milijarde.
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
PREDSJEDNIK
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuo se na facebooku na reakcije koje je izazvala najava da će Hrvatska na kovanice eura staviti lik Nikole Tesle, poručivši da "kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu", a prisjetio se i nekadašnje inicijative SNV-a o osnivanju Tesla banke.
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE