GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Rast Srbije pet odsto u 2021.

MMF: Rast Srbije pet odsto u 2021.
PROCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2021 / 09:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije saopštila je danas da je odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku petog - poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije.

Program podržan Instrumentom za koordinaciju politike odobren je Srbiji u julu 2018.

Odbor MMF ocenio je da je tokom trajanja programa njegovo sprovođenje bilo uspešno, navela je NBS i dodala da je konstatovano da su kvantitativni ciljevi za kraj septembra ispunjeni i da je postignut dovoljan napredak u ispunjavanju ciljeva strukturnih reformi.

Ističe se da MMF, posle početka oporavka od korona virusa u trećem tromesečju 2020, predviđa privredni rast Srbije od pet odsto u ovoj godini i 4,5 odsto u narednoj.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da je i tokom prethodnih revizija programa Odbor MMF pozitivno ocenio ekonomske mere tokom krize izazvane kovidom.

Odbor MMF je konstatatovao i da je u Srbiji očuvana niska inflacija i da se očekuje da će ona ostati pod kontrolom NBS i u ovoj godini, te za ovu godinu projektuju početnu inflaciju od 1,9 odsto.

Prema oceni MMF fiskalni deficit od tri odsto bruto društvenog proizvoda obezbediće da se učešće javnog duga u BDP smanjuje, stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku.

Tabaković je rekla da je cilj ekonomskog programa bio očuvanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti, da je Srbija sprovodila program i da su svi ciljevi ispunjeni i da su tokom osam godina u Srbiji stvoreni uslovi za zdrav i dinamičan rast.

Odbor MMF je istakao da u narednom periodu prioriteti ostaju povezani sa nastavkom strukturnih i institucionalnih regormi.

“Naši prioriteti ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan ekonomski rast, uz dalji rast životnog standarda građana”, poručila je Tabaković

Tagovi: srpska ekonomija, srpski BDP, Međunarodni monetarni fond, Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
UVOĐENJE EURA
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu da ispunjavanje mjerila vezanih uz obveze Hrvatske preuzete nakon ulaska u europski tečajni mehanizam ERM II teče prema planu te najavio da će na sjednici Vlada ovoga tjedna donijeti smjernice za limite proračuna u iduće tri godine.
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
PROGNOZE
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) je zadržao prognozu globalnog rasta od šest posto u 2021. s time da je povećao izglede za SAD i druga vodeća gospodarstva, a smanjio za zemlje u razvoju koje se bore s rastućim brojem zaraženih koronavirusom.
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
NAJAVE
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE