GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura

MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2020 / 12:43
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.

Jewell je, kako u subotu prenose banjolučke "Nezavisne novine", pojasnio kako vlasti u BiH traže tzv. prošireni aranžman koji bi trajao tri godine a novac bi koristili za suočavanje s posljedicama pandemije prouzročene koronavirusom te za reforme, prije svega zdravstva i javnih financija.

"Naš savjet lokalnim vlastima je da se fokusiraju na još veću potporu gospodarstvu i potrebu da zaštite ranjive kategorije (stanovništva). A to zahtijeva ozbiljne financije. To košta", kazao je Jewell.

Ukoliko pregovori o novom aranžmanu budu okončani kako je planirano, Upravni odbor MMF-a njegovu bi provedbu mogao odobriti u siječnju ili veljači naredne godine.

MMF je ranije ove godine već odobrio dodjelu 330 milijuna eura BiH kroz svoj instrument brzog financiranja radi suočavanja s neposrednim posljedicama pandemije.

Ranije je MMF otkazao kredit vrijedan nešto više od 543 milijuna eura koji je BiH dobila na temelju proširenog stand-by aranžmana (Extended Fund Facility) sklopljenog 2016. godine.

Isplaćeno je tek nešto više od 155 milijuna eura a ostatak novca je povučen jer BiH nije provodila dogovorene reforme.

Jewell je sada kazao kako je taj ugovor po svemu sudeći bio "previše ambiciozan" odnosno kako je MMF 2016. godine nastojao postići puno toga u različitim oblastima što će se ovoga puta pokušati izbjeći.

"U svakom slučaju ćemo se potruditi postaviti uvjete na racionalniji način", kazao je Jewell pojašnjavajući kako to znači manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uvjete da bi se dobio novac.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Andrew Jewell
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE