GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Srbija ima potrebe za obimnim finansiranjem

MMF: Srbija ima potrebe za obimnim finansiranjem
IZVEŠTAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2023 / 09:07
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srbija je ostvarila impresivna ekonomska postignuća tokom većeg dela protekle decenije, ali su posledice rata u Ukrajini i problemi u energetskom sektoru doveli do potreba za velikim spoljnim i fiskalnim finansiranjem, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U danas objavljenom izveštaju o Srbiji, po završetku prve revizije stend-baj aranžmana, MMF je naveo da je životni standard u Srbiji poboljšan u protekloj deceniji, da je inflacija pala, da su javne finansije ojačane, a rezerve povećane, uz pomoć velikog priliva stranih direktnih investicija (SDI).

Međutim, posledice rata u Ukrajini, naročito nagli rast cena energije u svetu, i duboko ukorenjeni problemi u energetskom sektoru Srbije, koji su isplivali na površinu prošle godine, doveli su do potreba za velikim spoljnim i fiskalnim finansiranjem, što je navelo vlasti da zatraže stend-baj aranžman, navodi MMF.

U izveštaju se navodi da su fiskalni i eksterni rezultati za 2022. godinu bili bolji od očekivanih i da je nezaposlenost i dalje niska.

Rekordni prilivi stranih direktnih investicija nastavljaju da povećavaju rezerve, ali inflacija ostaje veliki izazov, dodaje se.

Pre svega zbog visokih cena hrane i energenata, ukupna inflacija je sada znatno iznad ciljanog opsega Narodne banke Srbije (NBS), a bazna inflacija je takođe naglo porasla, navodi se.

Očekuje se da će fiskalna politika ostati restriktivna u 2023. godini, uprkos dodatnim merama potrošnje, navodi MMF i ukazuje da u energetskom sektoru dalje postoje strukturni problemi, koji su u fokusu stend-baj aranžmana.

U izveštaju se takođe navodi da i dalje postoje dugotrajni geopolitički izazovi.

Misija MMF je krajem marta i početkom aprila boravila u dvonedeljnoj poseti Beogradu, povodom prve revizije stend-baj aranžmana.

Stend-baj aranžman vrednosti 2,4 milijarde evra sprovodi se od decembra 2022. godine i traje do kraja 2024. godine. Dogovoren je u oktobru prošle godine, kada je zamenio do tada aktuelni Instrument za koordinaciju politike

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Srbija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoznici optimističniji u svibnju
IZVOZNICI
Njemački izvoznici optimističniji u svibnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima u svibnju se znatno popravilo u odnosu na travanj, pokazalo je najnovije istraživanje minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
SIGNALI
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
BERLIN - Njemački ekonomisti stalno su uvjereni da će se domaće gospodarstvo izvući iz krize. No, put do početka oporavka stalno se produljuje, pokazuje novo izdanje barometra gospodarskih očekivanja minhenskog instituta Ifo.
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
SIGNALI
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu u svibnju je stagniralo. Pokazatelj gospodarske klime koji izračunava minhenski institut Ifo ostao je na 89,3 boda.
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
TREND
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
PEKING - Dobit kineske industrije u prva četiri mjeseca ove godine bila je 4,3 posto veća nego u istom razdoblju lani.
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE