GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF-u treba više novca za pomoć u koronakrizi

MMF-u treba više novca za pomoć u koronakrizi
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 12:58
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Međunarordnom monetarnom fondu (MMF) treba više novca za pomoć zaduženim zemljama, poručila je njegova čelnica, upozorivši na vrlo neizvjesne globalne gospodarske izglede i sve dublji jaz između bogatih i siromašnih zemalja.

Kristalina Georgieva već se dugo zalaže za preraspodjelu posebnih prava vučenja (SDR), MMF-ove valute, a u ponedjeljak je poručila da bi se time moglo dodijeliti više novca u rješavanje zdravstvene i gospodarske krize i ubrzati razvoj prema digitalnom i zelenom gospodarstvu.

Za mandata predsjednika na odlasku Donalda Trumpa SAD je kao najveći dioničar MMF-a blokirao preraspodjelu posebnih prava vučenja budući da prema važećim odredbama bogatije zemlje dobivaju više novca, razmjerno svom udjelu.

MMF je intenzivirao povoljno financiranje gospodarstava u nastajanju i razvoju, uključujući i donacije zemalja članica u iznosu od oko 20 milijardi dolara u postojećim SDR-ovima. To će i dalje imati važnu ulogu, ali potrebni su daljnji koraci, naglasila je Georgieva.

"To će i dalje biti jako važno, još i važnije, kako bismo mogli povećati naše kapacitete za potporu zemljama koje kaskaju", kazala je šefica MMF-a.

Preraspodjela posebnih prava vučenja i dalje se razmatra, ustvrdila je.

Moguća prodaja zlata iz MMF-ovih pričuva uključivala bi "određene oportunitetne troškove" za MMF, no odluka je na članicama, dodala je.

Nova predsjednica Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC), švedska ministrica financija Magdalena Andersson na online tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak zajedno s Georgievom izjavila je da je jasno da je potreba za likvidnošću i dalje velika.

Najavila je i konzultacije sa zemljama-članicama o opcijama jačanja likvidnosti.

Andersson je prva dužnosnica iz Europe koja je u više od 12 godina došla na čelo IMFC-a i prva je žena na toj dužnosti a njezin trogodišnji mandat počeo je u ponedjeljak.

Očekuje da će skupina 20 najvećih gospodarstava (G20) produljiti postojeći moratorij na otplatu dugova najsiromašnijih zemalja, koji bi, kako stvari sada stoje, trebao završiti u lipnju. Dodaje ipak da će mnogo toga ovisiti o dinamici cijepljenja u narednim mjesecima.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Kristalina Georgieva, zlato
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE