GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF upozorava: Vlasti u BiH nisu u stanju ispuniti vlastita obećanja

MMF upozorava: Vlasti u BiH nisu u stanju ispuniti vlastita obećanja
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 22:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovine Andrew Jewell kritizirao je u srijedu vlasti te zemlje koje već duže od mjesec dana nisu u stanju dogovoriti način raspodjele kredita koji su tražile kao hitnu pomoć za borbu protiv pandemije.

MMF je u travnju odobrio BiH brzi kredit u iznosu od 330 milijuna eura namijenjenih kao pomoć zdravstvenom sektoru i gospodarstvu suočenim s posljedicama pandemije koronavirusa. Ti su novci prebačeni na račun Središnje banke BiH no tamo su ostali blokirani jer se vladajuće hrvatske i bošnjačke političke stranke odnosno njihovi ministri u Vijeću ministara BiH ne mogu dogovoriti o načinu na koji će kredit biti vraćan odnosno hoće li u tome izravno sudjelovati i županije ili će to biti obveza entiteta.

"Koliko je meni poznato, ovo je slučaj bez presedana da jedna zemlja zatraži i dobije hitnu pomoć od MMF-a a ne koristi novac", kazao je Jewell u intervjuu za portal Klix.

Istaknuo je kako je u ovom slučaju riječ isključivo o političkom sporu a Središnja banka može samo čekati da se on riješi odgovarajućim odlukama na Vijeću ministara BiH.

Time je neizravno komentirao najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je ranije tijekom dana rekao da će Republika Srpska tužiti sudu guvernera Središnje banke Safeta Softića jer smatra kako je zapravo on odgovoran što kredit nije aktiviran.

"RS-u je već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili. Zato će vlada (RS) već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Središnje banke koji osporava realizaciju", kazao je Dodik.

Jewell je potvrdio kako BiH zapravo plaća kamate na kredit bez obzira što ga nije počela koristiti a upozorio je kako sve što se sada zbiva može dovesti u pitanje buduću suradnju te države s MMF-om.

"Situacija pokazuje da se vlasti (BiH) ne mogu držati dane riječi. Rekli su da im je pomoć urgentno potrebna, a pruženu pomoć ne koriste. Neuspjeh da se riješi ovaj spor bi mogao ugroziti dalju financijsku pomoć MMF-a", kazao je Jewell.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Andrew Jewell
PROČITAJ I OVO
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
STANDARD
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
ZAGREB - "Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.
Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka
JAMSTVA
Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka
DEN HAAG - Nizozemska će tražiti jamstva o proračunskim reformama kada bude pregovarala s Europskom unijom o planu gospodarskog oporavka od koronavirusa sljedeći tjedan u Bruxellesu, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE