GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Više kamatne stope u SAD-u ne smiju zateći gospodarstva u nastajanju

MMF: Više kamatne stope u SAD-u ne smiju zateći gospodarstva u nastajanju
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2022 / 13:59
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Gospodarstva u nastajanju moraju se pripremiti za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, a ako ga Fed ubrza, mogla bi se suočiti s odljevom kapitala i slabljenjem domaćih valuta, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Američko gospodarstvo trebalo bi snažno rasti, a inflacija bi u drugom dijelu godine trebala oslabiti, napisali su MMF-ovi ekonomisti u objavi na blogu.

Američka središnja banka najavila je u prosincu da će zbog jačanja inflacije ubrzati tempo gašenja monetarnih potpora gospodarstvu u koronakrizi, podsjećaju.

Bude li ih gasila postupno, uz jezgrovite i jasne poruke, to neće u većoj mjeri utjecati na gospodarstva u nastajanju jer će inozemna potražnja ublažiti udarac većih troškova financiranja, drže MMF-ovi stručnjaci.

No, Fed bi mogao ubrzati tempo podizanja kamatnih stopa budu li cijene rasle snažnije no što se očekivalo, zbog rasta plaća u velikom broju sektora odnosno dugotrajnih poremećaja u opskrbi, dodaju.

"Gospodarstva u nastajanju trebala bi se pripremiti za potencijalno intenziviranje gospodarskih turbulencija", poručuju, ističući rizike bržeg podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u i opetovanog širenja zaraze covidom 19.

Čelnik Fedovog ogranka u St. Louisu James Bullard rekao je nedavno da bi središnja banka mogla podići kamatne stope već u ožujku, nekoliko mjeseci ranije no što se očekivalo, i da je sada u "poziciji" da još agresivnije krene u borbu protiv inflacije, bude li potrebno.

Ubrza li Fed podizanje kamatnih stopa, to bi moglo uzdrmati financijska tržišta i pooštriti uvjete financiranja na globalnoj razini, a ako paralelno oslabi američka potražnja i trgovina, rezultat bi moglo biti povlačenje kapitala iz gospodarstava u nastajanju i slabljenje njihovih valuta, ističu.

Tržišta u nastajanju s visokom razinom javnog i privatnog duga, velikom izloženošću stranim valutama i nižim saldom na tekućim računima platne bilance već bilježe veća kretanja domaćih valuta prema dolaru, napominju u MMF-u.

Zato bi zemlje u toj skupini koje bilježe pojačane inflatorne pritiske a institucije su im slabije morale brzo reagirati, omogućiti slabljenje domaće valute i podići ključne kamatne stope, sugeriraju.

Upozoravaju i da središnje banke moraju jasno i dosljedno obavještavati javnost o planovima zaoštravanja monetarne politike a zemlje s visokim dugom u inozemnoj valuti trebale bi se pokušati zaštititi gdje god je to izvedivo.

Vlade bi pak trebale pojačati fiskalne resurse postupnim povećanjem poreznih prihoda, izmjenama u mirovinskom i sustavu subvencija ili drugim mjerama, dodaju.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
SUH: Zbog inflacije mirovine bi indeksacijom mogle rasti za 5,75 posto
MIROVINE
SUH: Zbog inflacije mirovine bi indeksacijom mogle rasti za 5,75 posto
ZAGREB - S obzirom na porast inflacije u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH) procjenjuju kako bi mirovine indeksacijom u rujnu za prvih šest mjeseci ove godine mogle porasti 5,75 posto, no traže i promjenu formule usklađivanja mirovina jer zbog nje pada realna vrijednost mirovina.
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
REAKCIJE
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je u osvrtu na rast BDP-a u prvom tromjesečju istaknula da pozitivni pokazatelji bude optimizam za nastavak godine, ali da inflacija, značajno usporavanje rasta prometa od trgovine i pad industrijske proizvodnje pozivaju na oprez.
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
SNAŽAN RAST
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u ožujku ove godine bio je 18,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na veljaču porastao je za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla 5,7 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 15. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
RAST
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
ZAGREB – Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, četvrti kvartal zaredom, i to za 7 posto, što ukazuje na daljnji oporavak od koronakrize, no premda snažan, rast je sporiji nego u prethodnom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE