GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF za ovu godinu predviđa najmršaviji globalni rast od 1990.

MMF za ovu godinu predviđa najmršaviji globalni rast od 1990.
SLABE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2023 / 16:20
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u utorak svoja najslabija očekivanja globalnog rasta za srednjoročno razdoblje u više od 30 godina.

Institucija sa sjedištem u D.C.-u rekla je da se za pet godina očekuje da će globalni rast biti oko 3% - što je najniža srednjoročna prognoza u MMF-ovoj Svjetskoj ekonomskoj prognozi od 1990. godine.

Međunarodni monetarni fond u svojim danas objavljenim Svjetskim ekonomskim izgledima blago je smanjio svoje izglede za globalni rast u ovoj godini jer su rastuće kamatne stope prigušile gospodarsku aktivnost i upozorio da bi daljnja previranja u financijskom sustavu mogla smanjiti proizvodnju na razinu blizu recesija.

Prema Reutersu, MMF sada predviđa rast globalnog realnog BDP-a od 2,8 posto u 2023. i 3,0 posto u 2024., oštro usporavanje u odnosu na rast od 3,4 posto u 2022. zbog strože monetarne politike.

Osim toga, MMF predviđa globalnu inflaciju od sedam posto ove godine, što je pad od 8,7 posto u 2022., ali više od siječanjske prognoze od 6,6 posto za 2023., prenosi AP.

Visoka inflacija vjerojatno će prisiliti Federalne rezerve i druge središnje banke da nastave podizati stope i duže ih održavati na ili blizu vrhunca kako bi se borile protiv rastućih cijena, a očekuje se da će ti rastući troškovi zaduživanja oslabiti gospodarski rast i potencijalno destabilizirati banke koje su se oslanjale na povijesno niskim stopama.

"Naš savjet je da monetarna politika ostane usredotočena na smanjenje inflacije", rekao je glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Guerinchas.

Rekao je da središnje banke ne bi trebale prekinuti svoju borbu protiv inflacije zbog rizika za financijsku stabilnost, koji se čine "vrlo ograničenim".

MMF ističe da su rizici "zaraze" bankarskog sustava obuzdani snažnim političkim akcijama nakon propasti dviju regionalnih banaka u SAD-u i prisilnog preuzimanja Credit Suisse.

Fond predviđa 25-postotnu vjerojatnost da će globalni rast pasti ispod 2 posto 2023., što se dogodilo samo pet puta od 1970., posljednji put kada je pandemija Covid-19 izbacila globalnu trgovinu iz tračnica 2020.

MMF-ove prognoze za SAD malo su se poboljšale, s prognozom rasta za 2023. od 1,6 posto, u odnosu na 1,4 posto prognoziranih u siječnju.

S druge strane, MMF je smanjio prognoze za neka velika gospodarstva, uključujući Njemačku, za koju se sada predviđa pad od 0,1 posto u 2023., i Japan, za koji se sada predviđa rast od 1,3 posto ove godine, umjesto 1,8 posto. predviđeno u siječnju.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE