GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mogu li se EU i Britanija upustiti u trgovinski rat?

Mogu li se EU i Britanija upustiti u trgovinski rat?
NESUGLASICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Račun za nesuglasice o trgovinskim aranžmanima nakon Brexita mogle bi platiti kompanije i kućanstva, pa se otvara pitanje usude li se EU i Ujedinjeno Kraljevstvo upustiti u trgovinski rat, prenose britanski mediji.

Dužnosnici Europske unije u više su navrata upozoravali na "ozbiljne" posljedice ako Velika Britanija poništi dio Sjevernoirskog protokola.

U studenom je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney upozorio da cijeli Sporazum o trgovini i suradnji (TCA) - koji postoji kako bi se osigurala trgovina bez carina i kvota između EU-a i UK-a - ovisi o tome koliko Ujedinjeno Kraljevstvo poštuje Protokol.

No u novije vrijeme, budući da je rat u Ukrajini povećao troškove života, Coveney pomirljivijim tonom govori da EU prvo želi tražiti rješenja, piše BBC. Ujedno, međutim, Coveney upozorava da bi svaka jednostrana akcija Ujedinjenog Kraljevstva mogla prouzročiti "vrlo teško ljeto", prenosi BBC.

Postoji naime rizik da bi Unija mogla dio ili cijeli TCA jednostrano ukinuti, iako ne tako brzo, što bi joj omogućilo carinjenje britanske robe. U većini slučajeva takav korak zahtijeva obavijest godinu dana unaprijed i interventni arbitražni postupak.

EU može povući i druge poteze, primjerice kod ulaska britanskih ribarskih brodova u vode EU-a.

Ekonomisti upozoravaju da bi EU mogao, kao u trgovinskim sporovima sa SAD-om, ciljati i na politički osjetljive proizvode za povećanje carina kako bi povećao njihov učinak - primjerice kod uvoza lososa iz Škotske. Prošle godine vrijednost tog izvoza u EU iznosila 372 milijuna funti, a o njemu ovise tisuće radnih mjesta.

EU bi se također mogao usredotočiti na industrije smještene u dijelovima sjeveroistočne Engleske i Midlandsa koji su se na zadnjim izborima okrenuli s laburista na konzervativce. Neka od tih područja znatno se oslanjaju na izvoz u EU.

Kad bi sva roba proizvedena u Ujedinjenom Kraljevstvu imala iste carinske stope kao da dolazi iz drugih zemalja izvan EU-a, poljoprivredne proizvode mogao bi pogoditi porez od 10 posto, a mliječne artikle čak 35 posto kada se prodaju u EU-u.

Sve carine nametnute na britansku robu značile bi europskim kupcima veće račune i ne bi bili zahvalni Bruxellesu, piše BBC.

Zbog toga, kao i zahtjeva da svaki odgovor mora biti "proporcionalan", većina ekonomista upozorava da takva akcija mora biti selektivna.

EU bi mogao povećati birokraciju i otežati život kompanijama koje pokušavaju prodavati na njegovom tržištu. Trenutno tri četvrtine izvoznika s britanskog sjeveroistoka ocjenjuje da formalnosti nakon Brexita čine prodaju u EU-u izazovnijom. To pokazuju podaci Gospodarske komore, kao i da je izvoz u odnosu na 2019. godinu pao za više od deset posto.

Velika Britanija bi teoretski mogla reagirati uvođenjem vlastitih carina. Takav bi namet europskim proizvođačima dodatno otežao natjecanje u Velikoj Britaniji; već se vidjelo da im prodaja pada nakon Brexita.

No ta opcija, koju je Britanija dosad izbjegavala, mogla bi značiti veće troškove za automobile europske proizvodnje i više cijene osnovnih namirnica u trenutku kada su britanska kućanstva već na koljenima pod pritiskom povećanih računa.

Gotovo pet godina nakon referenduma, rasprava o tome kako bi Brexit trebao funkcionirati daleko je od kraja, zaključuje BBC.

Tagovi: Velika Britanija, europska unija, trgovinski rat, Brexit
PROČITAJ I OVO
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
REJTING
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
ANALIZA - Prošli tjedan trebao je obilježiti S&P Global Rating ažuriranjem kreditnog rejtinga Hrvatske.
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE