GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na godišnjoj razini rast zaliha industrijskih proizvoda za 2,7 posto

Na godišnjoj razini rast zaliha industrijskih proizvoda za 2,7 posto
ZALIHE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 09:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju veljače ove godine bile su 0,5 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su u usporedbi sa zalihama na kraju veljače prošle godine veće za 2,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe kapitalnih proizvoda, za 13,7 posto. Zalihe energije su pale sedam posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,2 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 1,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 posto.

Na godišnjoj su razini pale zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 11,3 posto.

Zalihe energije su na godišnjoj razini porasle za 5,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,6 posto, kapitalnih proizvoda za 2,6 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 0,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 3,5 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u rudarstvu i vađenju porasle za dva posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,8 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje električne opreme, za 14,8 posto, a za više od deset posto porasle su i zalihe u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 14,2 posto, te ostalih prijevoznih sredstava, za 11,7 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 21,6 posto, i proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 21,4 posto

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje strojeva i uređaja, za 56,9 posto, a najveći pad kod proizvodnje papira i proizvoda od papira, za 23,2 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ULAGANJA
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ZAGREB - Kada je riječ o reformi javne administracije, Šonje je kao ključno za poduzetnike istaknuo brzinu odlučivanja, posebno u postupcima javne nabave.
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
ZAGREB - Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 155.588 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 4,2 posto, ali na godišnjoj rast za 8,5 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
STOCKHOLM - Švedsko gospodarstvo ove će godine rasti brže no što se očekivalo unatoč novim strožim mjerama uvedenim radi suzbijanja trećeg vala koronavirusne zaraze, pokazuju u ponedjeljak najnovije projekcije vlade.
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
FED
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
WASHINGTON - Predsjednik Federlanih rezervi Jerome Powell izrazio je zabrinutost zbog prebrzog otvaranja ekonomije koji bi mogao dovesti do novog broja zaraženih koronavirusom.
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
DODATAK
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
ZAGREB - Nešto manje od 800.000 umirovljenika s mirovinama do 4.000 kuna krajem travnja primit će covid dodatak koji je Vlada dogovorila s umirovljeničkim udrugama i HSU-om, a koji će se, kako doznajemo, isplaćivati kroz četiri platna razreda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE