GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najveće kineske kompanije u subotu formaliziraju investicije u Hrvatskoj

Najveće kineske kompanije u subotu formaliziraju investicije u Hrvatskoj
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2018 / 11:22
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
PEKING - Jako izaslanstvo hrvatske vlade ovih će dana u Pekingu dati novi, važan pečat suradnji na relaciji Kina-Hrvatska.

Hrvatski investicijski forum u Pekingu okupit će u subotu predstavnike najvećih kompanija iz Kine, ali i Indonezije, Australije i Novog Zelanda, a ovaj je događaj okidač za posjet vrlo jakog hrvatskog izaslanstva Kini.

Prije samog foruma, premijer Plenković će se u petak susresti s kineskim premijerom Li Keqiangom na kojem će se razmatrati sveukupni kinesko-hrvatski odnosi, s posebnim naglaskom na gospodarsku suradnju, točnije kineske investicije u Hrvatsku. U ovim je dogovorima aktivno sudjelovao i kineski veleposlanik u Hrvatskoj Hu Zhaoming.

Osim premijera Plenkovića, u hrvatskom će izaslanstvu biti ministri Oleg Butković i Gabrijela Žalac, državni tajnik u Ministarstvu turizmma Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, zadarski župan Božidar Longin i mnogi drugi.

Dan poslije, 3. studenoga premijer bi trebao nazočiti investicijskom forumu u Pekingu gdje će neke od najvećih kineskih kompanija i formalizirati svoj interes za ulaganjima u Hrvatsku. China State Construction Engineering Corporation, China Railway, China State Shipbuilding Corporation Limited i Fanhua Group samo su neke od divovskih kineskih kompanija koje su izrazile interes za ulaganjima u Hrvatsku. Bit će potpisani mnogi ugovori i pisma namjere koje bi trebale označiti novi početak u kinesko-hrvatskim ekonomskim odnosima.

Ukupno, projekti su vrijedni čak 13 milijardi eura.

Infrastrukturni projekti, među kojima je kontejnerski terminal u Luci Zadar te modernizacija Zračne luke Zadar, među najzanimljivijim su projektima. Jednako tako, tu je i poduzetnička zona Crno gdje bi mnoge kineske kompanije mogle preseliti dio svoje proizvodnje.

Među najvažnijim temama na investicijskom forumu u Pekingu bit će i brodogradnja. Posljednjih smo tjedana svjedoci vrlo traumatične priče koja bi mogla završiti i djelomičnim uništenjem nekad jedne od najvažnijih domaćih ekonomskih grana. Kineski interes dobra je vijest za hrvatsku brodogradnju jer među deset brodogradilišta s najvećim brojem novih narudžbi četiri ih dolaze iz Kine, a ako se gledaju isporučeni brodovi, među deset najvećih u svijetu pola ih je kineskih.

Potencijalno jedan od najatraktivnijih projekata jest i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti renminbi (juan). Zagreb i Hrvatska postali bi tako jedna od najvažnijih točaka novčarskog tržišta imajući u vidu rastući utjecaj kineske valute u međunarodnim financijskim okvirima.

Valja spomenuti i suradnju na sportskom planu. Riječ je o projektu nacionalnog nogometnog stadiona u Hrvatskoj o čemu su već poodmakli razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom. Radi se o izgradnji nacionalnog stadiona koristeći najsuvremenije tehnologije solarnih panela. Svemu je tome, naravno, dodatni zamah dao nedavni senzacionalni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Hrvatski investicijski forum u Pekingu izazvao je i veliki medijski interes pa će ga medijski popratiti najveće kineski televizijski i tiskani te online mediji.

Foto: CSEBA

Tagovi: kineske investicije, CSEBA, Andrej Plenković, Li Keqiang, Luka Zadar, Zračna luka Zadar, Hrvatski nogometni savez, nacionalni stadion, China State Construction Engineering Corporation, China Railway, China State Shipbuilding Corporation Limited
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE