GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak rasta broja osiguranika pri HZMO u travnju

Nastavak rasta broja osiguranika pri HZMO u travnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2021 / 09:57
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HZMO ukupan broj osiguranika na kraju travnja 2021. iznosio je 1.557.687 zabilježivši tako rast i drugi mjesec za redom.

Naime, u odnosu na kraj ožujka broj osiguranika porastao je 0,7% ili za 10.750 osoba, dok je u odnosu na isti mjesec 2020. rast iznosio 2,4% ili 37.097 osoba. Štoviše broj osiguranika u navedenom mjesecu bio je za 0,8% ili 12.162 osoba viši u odnosu na 2019. godinu u kojoj je Hrvatska bilježila razmjeno dinamičnu gospodarsku aktivnost i pozitivne trendove na tržištu rada.

Promatrano po djelatnostima najveći pozitivan doprinos rastu broja osiguranika (gotovo 30%) na mjesečnoj razini došao je iz djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane. Navedeno održava pozitivna očekivanja glede normalizacije putovanja i početka nadolazeće sezone. Uz ugostiteljstvo visoki doprinos rastu dolazi i od prerađivačke industrije te građevinarstva, koje je uz godišnju stopu zaposlenosti od 6,9% dao najveći pozitivan doprinos godišnjem rastu broja osiguranika.

Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem travnja 2021. dosegnuo je 126.772 (+8.159 na godišnjoj razini) odnosno 7,9% od ukupnog broja osiguranika. Kontinuirano pozitivne trendove bilježimo i u djelatnosti informacija i telekomunikacija, što i ne iznenađuje budući da je ova djelatnost i kroz 2020. godinu nastavila bilježiti rast aktivnosti potvrđujući otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom. Pri HZMO u ovoj djelatnosti na kraju promatranog mjeseca evidentirano je 50.843 osiguranika što je 6,2% ili 2.960 više nego u istom mjesecu lani.

U strukturi osiguranika prevladavaju prerađivačka industrija (15,7%) te trgovina (15,4%) u kojima se zabilježene i mjesečne i godišnje pozitivne stope rasta, pa je broj osiguranika u ovim djelatnostima dosegnuo 244.418 odnosno 237.559. Ipak, za razliku od građevinarstva i informacija i telekomunikacija, primjetno je da kod ovih djelatnosti broj osiguranika još uvijek nije dosegnuo razine iz travnja 2019.

S druge strane kontinuirani pad broja osiguranika prisutan je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja. Njihov broj (43.121) se na kraju travnja spustio na najnižu razinu od kada je dostupna statistika (rujan 2013.).

Narednih mjeseci moguće je očekivati rast broja osiguranika, potaknut oporavkom gospodarstva i izglednim početkom turističke sezone.

Tagovi: osiguranici pri HZMO, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, tržište rada, hrvatsko tržište rada, hrvatski turizam, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE