GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen rast zaposlenosti u građevinarstvu i IT sektoru

Nastavljen rast zaposlenosti u građevinarstvu i IT sektoru
ZAPOŠLJAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 08:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju travnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.526.925 osoba što je za 0,6% više u odnosu na ožujak, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio niži za 1,2%.

Kumulativno, od siječnja do travnja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj ukupno zaposlenih pao je za 1,7%. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.320 tisuća (+0,5% u odnosu na ožujak te -0,4% u odnosu na travanj 2020.). Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada.

Prema NKD strukturi, u travnju je, očekivano, nastavak rasta broja zaposlenih osoba zabilježen u kategorijama Informacije i komunikacije (+4,8% godišnje te +0,5% u odnosu na ožujak) te Građevinarstvo (+4,7% godišnje i +1% mjesečno) jer su upravo to djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom nije imala značajniji negativan utjecaj. Naime, osim poljoprivrede, IT i građevinarstvo su jedini sektori koji su pozitivno pridonijeli kretanju BDP-a u prošloj godini i tako ublažili ukupne negativne trendove u gospodarstvu.

Pozitivne trendove u ovim kategorijama očekujemo i u nastavku godine koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje. Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem travnja 2021. dosegnuo je 126.772 (+8.159 na godišnjoj razini) odnosno 7,9% od ukupnog broja osiguranika HZMO-a. Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu.

Uz godišnje smanjenje broja zaposlenih za 8,3% u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane ohrabruje podatak o rastu za 2,1% na mjesečnoj razini. Navedeno održava pozitivna očekivanja glede normalizacije putovanja i početka nadolazeće turističke sezone. U strukturi prerađivačke industrije koja zapošljava oko 17% ukupno zaposlenih u pravnim osoba, na kraju travnja najizraženiji rast broja zaposlenih bilježe Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (+3,5% godišnje) i Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+2,4% godišnje) dok je snažan dvoznamenkasti pad broja zaposlenih zabilježen kod zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (-34,7% godišnje).

Iako u narednim mjesecima očekujemo nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva i izglednim početkom turističke sezone rast zaposlenosti zasigurno neće biti snažan (zbog državnih potpora tijekom prošle i početkom ove godine) već će stope rasta ostati skromne.

Tagovi: zaposlenost, hrvatska ekonomija, građevinski sektor, IT sektor, vladina strategija, Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030.
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE