GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen trend rasta nezaposlenosti u Hrvatskoj

Nastavljen trend rasta nezaposlenosti u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 09:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HZZ-a, na kraju prvog mjeseca 2021. godine na Zavodu je bilo registrirano 165.345 nezaposlenih osoba.

U odnosu na kraj prosinca, navedeni broj porastao je za 3,4%, odnosno 5.500 osoba, čime je nastavljen rast broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini četvrti mjesec za redom. Broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih pri tome je iznosio 16.132 osobe, što predstavlja rast od 6,0% ili 907 osoba u odnosu na prosinac. S druge strane, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 10.632 osobe, čime je nastavljen mjesečni pad četvrti mjesec zaredom, zabilježivši stopu od 10,9% ili 1.298 osoba.

Iako sporijom dinamikom, na godišnjoj je razini nastavljen trend rasta broja nezaposlenih osoba koji je prisutan od travnja prošle godine. Tako je u siječnju zabilježeno povećanje od 25.421 nezaposlene osobe u odnosu na siječanj 2020. godine, što predstavlja rast od 18,2%. Prema tome, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio je godišnji pad od 6.902 osoba (-30,0%) dok je broj izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini niži za 4.231 osobe, odnosno 28,5%.

Od ukupnog broja nezaposlenih koji su tijekom siječnja ušli u evidenciju, njih 12.146 (75,3%) pristiglo je iz radnog odnosa. S druge strane, od ukupnog broja izlazaka iz evidencije, 7.802 osobe (73,4%) kao razlog izlaska navelo je zapošljavanje na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti.

Prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), indeks slobodnih radnih mjesta (OVI indeks - izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.) za siječanj 2021. ukazao je na pad potražnje za radom od 33% u odnosu na siječanj 2020. godine, zabilježivši time najsnažniji pad potražnje za radom od svibnja prošle godine. Pri tome je potražnja za zanimanjima u uslužnim djelatnostima (ponajprije prodavači, kuhari i konobari) zabilježila najsnažniji pad, dok su ublažavanju pada ukupne potražnje pridonijela zanimanja poput učitelja, liječnika i stomatologa, koja su zabilježila najznačajniji rast potražnje u odnosu na siječanj prošle godine.

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u drugoj polovici prosinca usvojeni su novi uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini, a vrijede od 1. siječnja. Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom produžene su na siječanj i veljaču. Budući da navedeni splet mjera ublažava nepovoljan utjecaj krize prouzrokovane pandemijom na hrvatsko tržište rada, kretanja na tržištu rada stoga ne zrcale kretanja u realnom sektoru. Rast broj procijepljenih zasigurno će doprinijeti obuzdavanju pandemije i početku gospodarskog oporavka koji očekujemo u drugom tromjesečju 2021. Ipak oporavak neće biti niti brz ni snažan pri čemu ne očekujemo ni brz i zamjetan oporavak na tržištu rada.

Krajem tjedna na rasporedu DZS-a je objava stope nezaposlenosti za siječanj pri čemu očekujemo porast s prosinačkih 9,5% na 9,8%.

Tagovi: nezaposlenost u Hrvatskoj, nezaposlenost u EU, hrvatsko tržište rada, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE