GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljena negativna kretanja broja osiguranika pri HZMO-u

Nastavljena negativna kretanja broja osiguranika pri HZMO-u
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 09:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon pada na mjesečnoj (-0,6%) i godišnjoj (-0,6%) razini u prosincu, posljednji podaci HZMO-a za prvi mjesec 2021. godine zabilježili su nastavak negativnih kretanja broja osiguranika.

Broj osiguranih osoba pri HZMO-u u siječnju je tako pao na 1.531.689 osoba, što predstavlja pad od 0,3% u odnosu na prosinac te 0,5% u odnosu na siječanj 2020. godine.

Promatrano prema NKD-u, broj osiguranika u kategoriji Obrazovanje (koja sudjeluje sa udjelom od 7,5% u ukupnom broju osiguranika) najviše je pridonio ublažavanju mjesečnog pada, zabilježivši najsnažniji mjesečni rast tijekom siječnja, po stopi od 0,9% odnosno 1.004 osobe. S druge strane, od djelatnosti koje su zabilježile pad na mjesečnoj razini, kategorija Trgovina na veliko i malo ostvarila je najznačajniji doprinos ukupnom padu, zabilježivši pad od 0,9% odnosno 2.019 osoba (s udjelom od 15,5%). Od ostalih kategorija koje su tijekom siječnja u prosjeku sudjelovale s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika, Prerađivačka industrija (15,7%) je zabilježila mjesečni pad od 0,1% ili 261 osobu dok je Javna uprava i obrana (7,9%) zabilježila pad od 0,3% ili 427 osoba.

Na godišnjoj razini broj osiguranika niži je za 6.932 osobe. Među djelatnostima NKD-a koje su u siječnju zabilježile najsnažniji godišnji rast ističe se kategorija Građevinarstvo, zabilježivši stopu rasta od 5,4% odnosno 6271 osoba, čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine. S druge strane, godišnjem padu najviše je pridonijela kategorija Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane kod koje je nastavljen trend godišnjeg pada jedanaesti mjesec zaredom, a u siječnju je iznosio 7,3% ili 6.522 osobe. Obzirom na vrstu djelatnosti, navedena kretanja izravna su posljedica pandemije. Spomenute kategorije s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika, Trgovina na malo te Prerađivačka industrija, također su nastavile negativna godišnja kretanja, po stopama od -2,0% odnosno -1,2%.

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u drugoj polovici prosinca usvojeni su novi uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini, a vrijede od 1. siječnja. Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom produžene su na siječanj i veljaču. Uz navedeni splet mjera, očekujemo da će u ovoj godini snažnija negativna kretanja biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka.

Tagovi: broj osiguranika pri HZMO-u, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE