GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS hvalospevima o osam godina Tabaković na čelu centralne banke

NBS hvalospevima o osam godina Tabaković na čelu centralne banke
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2020 / 14:30
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas, povodom osam godina sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković na čelu, da je u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve, odnosno da je postignuta i očuvana cenovna i finansijska stabilnost.

"NBS je bila garant stabilnosti, odgovoran regulator i inovator. Inflaciju smo s dvocifrenih nivoa sveli na nivo uporediv sa evropskim zemljama a zatim je očuvali na niskom nivou, čuvajući time i realnu vrednost zarada. Dinar je ostao relativno stabilan prema evru, što privredi i gradjanima daje izvesnost za poslovanje i planiranje", rekla je Tabaković o rezultatima rada NBS u prethodnih osam godina, saopštila je centralna banka.

Kako je dodala, devizne rezerve su na rekordnom nivou, kao i dinarska štednja.

"Sve povoljnijim uslovima finansiranja podržavali smo rast kreditne aktivnosti i raspoloživog dohotka. Problematične kredite smo drastično smanjili, spuštajući ih na najniži nivo, a radili smo intenzivno u različitim oblastima kako bi se gradjanima i privredi omogućile još kvalitetnije finansijske usluge", kazala je Tabaković.

Istakla je da je ekonomskom politikom koja je sprovodjena unazad osam godina stvoren povoljan ambijent za investiranje.

U saopštenju se podseća da je, zbog doprinosa rastu i stabilizaciji srpske ekonomije, londonski mesečnik "The Banker" proglasio guvernerku NBS za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera za 2020. godinu.

Tabaković je istakla da NBS neće menjati prioritete, odnosno da će nastaviti da radi u korist gradjana i privrede Srbije.

U saopštenju NBS, u kome se podseća na rad guvernerke i centralne banke u poslednjih osam godina, ukazano je da je inflacija s dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama i tokom prethodnih sedam godina očuvana je na nivou od oko dva odsto.

Potvrdu rešenosti NBS da Srbiju zadrži u grupi zemalja s niskom, stabilnom i predvidivom inflacijom i da dodatno snizi dugoročne dinarske kamatne stope, predstavlja i odluka o smanjenju cilja za inflaciju, sa četiri ± 1,5 odsto na tri ± 1,5 odsto od početka 2017. godine, naveli su iz centralne banke.

Za vreme mandata guvernerke Jorgovanke Tabaković, kako je ukazano, referentna kamatna stopa smanjena je za 10,5 procentnih poena, sa 11,75 odsto u maju 2013, na 1,25 odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije.

Privreda i stanovništvo danas mogu da koriste kredite čija je kamatna stopa za 13 procentnih poena niža nego u maju 2013. i iznosi oko tri odsto za privredu i osam odsto za stanovništvo, saopštila je NBS.

Naglašeno je i da je relativna stabilnost kursa dinara poslednjih osam godina temelj ukupne makroekonomske stabilnosti – monetarne (stabilnosti cena), finansijske (rešavanje pitanja problematičnih kredita, povećanje dinarske štednje na rekordne nivoe), fiskalne (uredjenje javnih finansija).
Tokom mandata guvernerke Jorgovanke Tabaković, kako se podseća, dinar je ojačao 0,8 odsto prema evru, a u isto vreme aktivnostima NBS na deviznom tržištu neto je kupljeno 2,5 milijardi evra – čime se direktno uticalo na povećanje deviznih rezervi i finansijske sigurnosti Srbije.

Dinarska štednja danas je pet puta veća nego u 2012. godini i iznosi više od 86 milijardi dinara, uz rast učešća štednje koja je položena na period duži od dve godine.

U proteklih osam godina devizne rezerve su uvećane za 3,8 milijardi evra i na kraju juna iznosile su oko 14 milijardi evra.

Kako je istaknuto, to povećanje je ostvareno u uslovima neto razduživanja države u devizama (oko dve milijarde evra) i najvećim delom rezultat je kupovine deviza na deviznom tržištu od strane NBS, a njihovom povećanju doprinosi i pravovremena kupovina zlata na medjunarodnom tržištu.

Ambijent u kojem posluju banke u Srbiji postao je ekvivalentan onom u najuspešnijim privredama, a bankarski sektor je zdrav, stabilan, dobro kapitalizovan i visoko likvidan, ocenili su iz NBS.

Nasledje problematičnih kredita rešeno je na sistemski način, pa je na kraju juna njihovo učešće spušteno na 3,7 odsto, što je za 18,5 procentnih poena niže nego kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita, a njihovo stanje smanjeno je za preko 327 milijardi dinara, odnosno za 77 odsto.

NBS je posvećena i modernizaciji finansijskog sistema i inovacija, pa je tako razvila najinovativniju platnu infrastrukturu – sistem za instant plaćanja koji je gradjanima i privredi doneo plaćanja bilo gde i bilo kada, kao i prenos novca na račun primaoca u svega nekoliko sekundi.

Takodje, smanjenjem troškova koje gradjani i privreda imaju u vezi sa plaćanjima platnim karticama, kroz snižavanje medjubankarskih naknada i eliminisanjem drugih restriktivnih pravila u poslovanju platnim karticama, omogućeno je značajno širenje mreže POS terminala u zemlji i povećanje broja internet prodajnih mesta koja prihvataju platne kartice.

NBS je gradjanima i privredi omogućila i jednostavno plaćanje računa za mesečne obaveze skeniranjem QR koda na računima koje izdaju pružaoci komunalnih i drugih usluga putem aplikacija za mobilno bankarstvo.

Iz centralne banke su naglasili da su pravovremeno doneli mere u borbi protiv pandemije korona virusa, pa je tako u martu omogućen zastoj u otplati obaveza po osnovu kredita i finansijskog lizinga u trajanju od najmanje 90 dana za sve dužnike koji to žele, a u julu je omogućen i novi moratorijum u otplati obaveza.

Obezbedjena je i dodatna likvidnost bankama da bi se lakše prebrodio period moratorijuma, dok je Evropska centralna banka pozitivno je odgovorila na inicijativu NBS za uspostavljanje preventivne repo linije putem koje bi se, u slučaju potrebe, domaćem finansijskom sistemu mogla obezbediti dodatna likvidnost u evrima.

Omogućeno je i smanjenje obaveznog učešće za stambene kredite kupcima prvog stana, sa 20 odsto na 10 odsto.

Tagovi: Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE