GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Napredak Srbije zahvaljujući niskoj i stabilnoj inflaciji

NBS: Napredak Srbije zahvaljujući niskoj i stabilnoj inflaciji
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2020 / 19:57
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - "Najveći dopirnos napretku Srbije na svetskoj listi Indeksa ekonomskih sloboda dalo je popravljanje ocene u oblasti Zdrav novac, zahvaljujući očuvanju niske, stabilne i predvidljive inflacije", saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

"Frejzer institut" iz Kanade je u godišnjem izveštaju za 2020. objavio na bazi podataka za 2018. godinu, da Srbija trenutno zauzima 74. mesto na listi od 162 zemlje.

U saopštenju se navodi, da je prema ovom indeksu koji pokazuje u kojoj meri su politike i institucije usaglašene sa osnovnim principima ekonomskih sloboda, Srbija na skali od 1 do 10 dobila ocenu 7,05, što je blago iznad svetskog proseka od 6,9.

"Posmatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodnu godinu Srbija je najviše napredovala u oblasti Zdrav novac, gde je ostvarila prosečnu ocenu 8,47, pre svega zahvaljujući niskoj, stabilnoj i predvidivoj inflaciji koja čuva realnu vrednost dohodaka privrede i građana", navodi NBS.

Prosečna ocena u odnosu je povećana i u oblasti Strukture pravnog sistema i svojinskih prava, Regulacije na kreditnom tržištu, tržištu radne snage i poslovanja, kao i Slobodnoj trgovini sa inostranstvom.

"Činjenica da je unutar ovih oblasti najveći napredak zabeležen u oblasti zapošljavanja, otklanjanja trgovinskih barijera i administrativnih zahteva, kao i zaštite prava svojine govori u prilog povoljnijem investicionom ambijentu", ističe se u saopštenju.

Indeks ekonomskih sloboda se inače obračunava na osnovu 42 varijable koje su razvrstane u pet širih oblasti: Veličina javnog sektora, Struktura pravnog sistema i svojinskih prava, Zdrav novac, Slobodna međunarodna trgovina i Regulacija na kreditnom tržištu, tržištu radne snage i poslovanja.

Konačna ocena dobijena je kao prosečna ocena za navedenih pet oblasti, a kao izvori podataka na bazi kojih se izračunavaju ocene koriste se podaci Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma.

Tagovi: Narodna banka Srbije, inflacija, srpska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE