GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Realno da Srbija dobije investicioni rejting

NBS: Realno da Srbija dobije investicioni rejting
OCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 09:42
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Narodna banka Srbije ocenila je sinoć, povodom izveštaja agencije Fitch Ratings u kojem je kreditni rejting Srbije zadržan na nivou BB+ uz izglede za dalje povećanje, da je realno da Srbija ostvari rezultate za dobijanje investicionog rejtinga.

- Zahvaljujući postignutoj i očuvanoj ukupnoj stabilnosti, agencija ocenjuje da se u narednom periodu mogu očekivati povoljni fiskalni izgledi - navedeno je u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Za 2021. Fitch Ratings projektuje rast bruto domaćeg proizvoda od 5,2% dok se za 2022. godinu očekuje rast od 4,5% za koji ističu da će biti iznad dugoročnog trenda, dodaje NBS.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je centralna banka i u kriznim uslovima očuvala stabilnost niske inflacije i deviznog kursa, povećala devizne rezerve i očuvala pokazatelje finansijske stabilnosti.

- Naš bankarski sektor, uprkos pandemiji, karakterišu visoka kapitalna adekvatnost i likvidnost, smanjenje učešća problematičnih kredita, dinamičan rast kreditne aktivnosti, kao i rast stepena dinarizacije, što je i agencija prepoznala kao važan doprinos ukupnoj stabilnosti u Srbiji - rekla je Tabaković.

Кao ključne faktore dobijanja investicionog rejtinga u narednom periodu, agencija Fitch navodi opadajuću putanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, povoljne izglede privrednog rasta i smanjenje spoljne neravnoteže, dodaje se u saopštenju NBS.

- Makroekonomske projekcije Narodne banke Srbije pokazuju da je realno da u narednom periodu Srbija ostvari rezultate koje agencija Fitch navodi kao ključne za dobijanje investicionog rejtinga - istakla je guvernerka i dodala da očekuje da se u narednim godinama rast stabilizuje na nivou od oko 4%, pri čemu će značajnu ulogu i dalje imati investicije i izvoz.

Tagovi: Narodna banka Srbije, Fitch Ratings, srpska ekonomija, kreditni rejting Srbije, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Ove godine 5.650 umirovljenika manje nego lani
MIROVINE
Ove godine 5.650 umirovljenika manje nego lani
ZAGREB - U prvih šest mjeseci ove godine umrlo je pet tisuća korisnika hrvatskih mirovina više nego teške 2020. godine, a ako se usporedba protegne na mirnije razdoblje otprije pet godina, tada se broj umirovljenika kojima je prestalo pravo na isplatu mirovine zbog smrti korisnika povećao za 10 tisuća.
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 30 posto veća nego lani
RAST
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 30 posto veća nego lani

ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan broj fiskaliziranih računa porastao za 21 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a njihova vrijednost za 30 posto, dok je u odnosu na isto razdoblje 2019. računa bilo 7 posto manje, ali je njihova vrijednost veća za 5 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci Porezne uprave.

Njemačka industrija: Nedostatak sirovina i više cijene nakon poticaja u SAD-u i Kini
SIROVINE
Njemačka industrija: Nedostatak sirovina i više cijene nakon poticaja u SAD-u i Kini
BERLIN - Nestašica sirovina značajan je problem za njemački proizvodni sektor, kao i visoke cijene energije, nakon povećane potražnje uslijed poticajnih gospodarskih mjera u Kini i SAD-u, rekao je u ponedjeljak čelnik njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Peter Adrian.
Marić: Krajem ljeta prva bespovratna sredstva za provedbu NPOO-a
NAJAVE
Marić: Krajem ljeta prva bespovratna sredstva za provedbu NPOO-a
ZAGREB - Prva bespovratna europska sredstva za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) Hrvatska očekuje krajem ljeta i u jesen, najavio je u ponedjeljak potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.
Poslovna klima u Njemačkoj neočekivano pala u srpnju
PAD
Poslovna klima u Njemačkoj neočekivano pala u srpnju
BERLIN - Njemačko poslovno raspoloženje neočekivano je palo u srpnju zbog kontinuirane zabrinutosti zbog nestašica u lancu opskrbe i ubrzanog širenja koronavirusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE