GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Realno da Srbija dobije investicioni rejting

NBS: Realno da Srbija dobije investicioni rejting
OCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 09:42
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Narodna banka Srbije ocenila je sinoć, povodom izveštaja agencije Fitch Ratings u kojem je kreditni rejting Srbije zadržan na nivou BB+ uz izglede za dalje povećanje, da je realno da Srbija ostvari rezultate za dobijanje investicionog rejtinga.

- Zahvaljujući postignutoj i očuvanoj ukupnoj stabilnosti, agencija ocenjuje da se u narednom periodu mogu očekivati povoljni fiskalni izgledi - navedeno je u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Za 2021. Fitch Ratings projektuje rast bruto domaćeg proizvoda od 5,2% dok se za 2022. godinu očekuje rast od 4,5% za koji ističu da će biti iznad dugoročnog trenda, dodaje NBS.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je centralna banka i u kriznim uslovima očuvala stabilnost niske inflacije i deviznog kursa, povećala devizne rezerve i očuvala pokazatelje finansijske stabilnosti.

- Naš bankarski sektor, uprkos pandemiji, karakterišu visoka kapitalna adekvatnost i likvidnost, smanjenje učešća problematičnih kredita, dinamičan rast kreditne aktivnosti, kao i rast stepena dinarizacije, što je i agencija prepoznala kao važan doprinos ukupnoj stabilnosti u Srbiji - rekla je Tabaković.

Кao ključne faktore dobijanja investicionog rejtinga u narednom periodu, agencija Fitch navodi opadajuću putanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, povoljne izglede privrednog rasta i smanjenje spoljne neravnoteže, dodaje se u saopštenju NBS.

- Makroekonomske projekcije Narodne banke Srbije pokazuju da je realno da u narednom periodu Srbija ostvari rezultate koje agencija Fitch navodi kao ključne za dobijanje investicionog rejtinga - istakla je guvernerka i dodala da očekuje da se u narednim godinama rast stabilizuje na nivou od oko 4%, pri čemu će značajnu ulogu i dalje imati investicije i izvoz.

Tagovi: Narodna banka Srbije, Fitch Ratings, srpska ekonomija, kreditni rejting Srbije, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE