GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Realno da Srbija dobije investicioni rejting

NBS: Realno da Srbija dobije investicioni rejting
OCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 09:42
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Narodna banka Srbije ocenila je sinoć, povodom izveštaja agencije Fitch Ratings u kojem je kreditni rejting Srbije zadržan na nivou BB+ uz izglede za dalje povećanje, da je realno da Srbija ostvari rezultate za dobijanje investicionog rejtinga.

- Zahvaljujući postignutoj i očuvanoj ukupnoj stabilnosti, agencija ocenjuje da se u narednom periodu mogu očekivati povoljni fiskalni izgledi - navedeno je u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Za 2021. Fitch Ratings projektuje rast bruto domaćeg proizvoda od 5,2% dok se za 2022. godinu očekuje rast od 4,5% za koji ističu da će biti iznad dugoročnog trenda, dodaje NBS.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je centralna banka i u kriznim uslovima očuvala stabilnost niske inflacije i deviznog kursa, povećala devizne rezerve i očuvala pokazatelje finansijske stabilnosti.

- Naš bankarski sektor, uprkos pandemiji, karakterišu visoka kapitalna adekvatnost i likvidnost, smanjenje učešća problematičnih kredita, dinamičan rast kreditne aktivnosti, kao i rast stepena dinarizacije, što je i agencija prepoznala kao važan doprinos ukupnoj stabilnosti u Srbiji - rekla je Tabaković.

Кao ključne faktore dobijanja investicionog rejtinga u narednom periodu, agencija Fitch navodi opadajuću putanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, povoljne izglede privrednog rasta i smanjenje spoljne neravnoteže, dodaje se u saopštenju NBS.

- Makroekonomske projekcije Narodne banke Srbije pokazuju da je realno da u narednom periodu Srbija ostvari rezultate koje agencija Fitch navodi kao ključne za dobijanje investicionog rejtinga - istakla je guvernerka i dodala da očekuje da se u narednim godinama rast stabilizuje na nivou od oko 4%, pri čemu će značajnu ulogu i dalje imati investicije i izvoz.

Tagovi: Narodna banka Srbije, Fitch Ratings, srpska ekonomija, kreditni rejting Srbije, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Usporavanje kineske ekonomije u trećem kvartalu
LOŠ PODATAK
Usporavanje kineske ekonomije u trećem kvartalu
PEKING - Kineski BDP u trećem tromjesečju porastao je 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast u godinu dana i manji od 5,2 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.
I Nijemce muče poskupljenja
INFLACIJA
I Nijemce muče poskupljenja
BERLIN - Cijene u Njemačkoj rastu kao nikad u posljednja tri desetljeća. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana. To ima veze s cijenom energenata i većom potražnjom koja se pojavila s popuštanjem pandemije.
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
OČEKIVANJA
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
ZAGREB – Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine.
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
INFLACIJA
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su porasle 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
POMOĆ
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
VARŠAVA - Poljska će osigurati dodatnih 1,5 milijardi zlota (328 milijuna eura) pomoći građanima kako bi se lakše nosili s višim računama za potrošnju energije, izjavio je u petak poljski ministar za klimu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE