GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Realno da Srbija dobije investicioni rejting

NBS: Realno da Srbija dobije investicioni rejting
OCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 09:42
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Narodna banka Srbije ocenila je sinoć, povodom izveštaja agencije Fitch Ratings u kojem je kreditni rejting Srbije zadržan na nivou BB+ uz izglede za dalje povećanje, da je realno da Srbija ostvari rezultate za dobijanje investicionog rejtinga.

- Zahvaljujući postignutoj i očuvanoj ukupnoj stabilnosti, agencija ocenjuje da se u narednom periodu mogu očekivati povoljni fiskalni izgledi - navedeno je u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Za 2021. Fitch Ratings projektuje rast bruto domaćeg proizvoda od 5,2% dok se za 2022. godinu očekuje rast od 4,5% za koji ističu da će biti iznad dugoročnog trenda, dodaje NBS.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je centralna banka i u kriznim uslovima očuvala stabilnost niske inflacije i deviznog kursa, povećala devizne rezerve i očuvala pokazatelje finansijske stabilnosti.

- Naš bankarski sektor, uprkos pandemiji, karakterišu visoka kapitalna adekvatnost i likvidnost, smanjenje učešća problematičnih kredita, dinamičan rast kreditne aktivnosti, kao i rast stepena dinarizacije, što je i agencija prepoznala kao važan doprinos ukupnoj stabilnosti u Srbiji - rekla je Tabaković.

Кao ključne faktore dobijanja investicionog rejtinga u narednom periodu, agencija Fitch navodi opadajuću putanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, povoljne izglede privrednog rasta i smanjenje spoljne neravnoteže, dodaje se u saopštenju NBS.

- Makroekonomske projekcije Narodne banke Srbije pokazuju da je realno da u narednom periodu Srbija ostvari rezultate koje agencija Fitch navodi kao ključne za dobijanje investicionog rejtinga - istakla je guvernerka i dodala da očekuje da se u narednim godinama rast stabilizuje na nivou od oko 4%, pri čemu će značajnu ulogu i dalje imati investicije i izvoz.

Tagovi: Narodna banka Srbije, Fitch Ratings, srpska ekonomija, kreditni rejting Srbije, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja
EPILOG
Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja
KARLSRUHE - Njemački ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na program poticaja Europske središnje banke (ECB), zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone nije prekršila ključno načelo razmjernosti.
Europska ekonomija i broj zaposlenih pali u prvom kvartalu
SIGNALI
Europska ekonomija i broj zaposlenih pali u prvom kvartalu
BRUXELLES - Europsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju palo, potvrdio je u utorak Eurostat, a posljedice novog vala pandemije koronavirusa očitovale su se i u padu broja zaposlenih.
Pandemija srezala doprinos turizma i putovanja globalnom BDP-u za 49 posto
POSLJEDICE
Pandemija srezala doprinos turizma i putovanja globalnom BDP-u za 49 posto
LONDON - Sektor turizma i putovanja u 2020. je zbog pandemije i ograničenja putovanja smanjio svoj doprinos u globalnom BDP-u za 49 posto u odnosu na 2019., na oko 4.700 milijardi američkih dolara, podaci su Svjetskog vijeća za putovanje i turizam (WTTC).
Lovrinčević: Viša stopa inflacije mogla bi donijeti izgubljeno desetljeće
INFLACIJA
Lovrinčević: Viša stopa inflacije mogla bi donijeti izgubljeno desetljeće
ZAGREB - Za Lovrinčevića nije pitanje hoće li se dogoditi prelijevanje cijena u proizvodnji na potrošačke proizvode, nego je pitanje kad će se ono dogoditi.
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
CARINE
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
BRUXELLES - Europska unija i Sjedinjene Države sklopile su primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, najavljujući razgovore o problemu globalnog viška proizvodnih kapaciteta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE