GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Referentna kamata bez promene, iznosi 1,0%

NBS: Referentna kamata bez promene, iznosi 1,0%
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 12:50
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0 posto, saopšteno je iz NBS.

Pri donošenju ove odluke, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu ostvarene efekte prethodnih snažnih mera monetarne i fiskalne politike i očekivana makroekonomska kretanja za naredni period, odnosno da će preduzete ekonomske mere nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka.

Iz centralne banke navode da je adekvatna podrška NBS i Vlade Srbije domaćoj privredi u velikoj meri doprinela povoljnijem rezultatu ekonomske aktivnosti u prošloj godini nego što se to očekivalo na početku pandemije.

Podsećaju da je stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda, prema oceni Republičkog zavoda za statistiku, iznosila minus 1,1 procenat.

Izvršni odbor očekuje da će zadržane povoljne srednjoročne perspektive naše zemlje i mere vlade i NBS doprineti daljem oporavku domaće tražnje, te da će uz normalizaciju eksterne tražnje to uticati na više nego potpun oporavak srpske privrede u ovoj godini i njen dalji snažan rast u narednom periodu.

Osnovu za optimizam, kako se ističe, predstavljaju očuvani proizvodni kapaciteti i zaposlenost u uslovima pandemije, ubrzanje realizacije infrastrukturnih projekata, priliv stranih direktnih investicija koji je ostao relativno visok i projektno rasprostranjen, obezbeđeni povoljni uslovi finansiranja, kao i očekivano poboljšanje epidemiološke situacije zahvaljujući započetoj vakcinaciji.

NBS naglašava da je 2021. osma uzastopna godina kako je inflacija u Srbiji čvrsto pod kontrolom, na niskom i stabilnom nivou, i da je prošle godine u proseku iznosila 1,6 procenata, dok je u decembru iznosila 1,3 posto međugodišnje.

U saopštenju se ukazuje na to da je važan faktor niske i stabilne inflacije bila i ostala relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuje kredibilitet monetarne politike.

Prema projekciji NBS, inflacija će se i u narednom periodu kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, a sa očekivanim daljim oporavkom tražnje, tokom 2022. počeće postepeno da se približava centralnoj vrednosti cilja od 3,0 procenta.

Centralna banka takođe konstatuje da, iako je ubrzano širenje virusa od oktobra prošle godine pretilo da uspori započeti ekonomski oporavak, do sada raspoloživi podaci za četvrto tromesečje ukazuju na zadovoljavajuću otpornost ekonomske aktivnosti na globalnom nivou, uključujući i zonu evra, koja je naš najvažniji trgovinski i finansijski partner.

Iz NBS napominju da još uvek prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja na međunarodnom robnom tržištu, prvenstveno tržištu nafte čija je cena u porastu, nalažu oprezno vođenje monetarne politike,

Izvršni odbor je konstatovao da će i u narednom periodu, a posebno tokom ove zime, biti prisutni izazovi u pogledu toka pandemije i uticaja na globalna i domaća ekonomska kretanja.

Zbog toga će u fokusu nosilaca ekonomske politike biti obezbeđenje podrške daljem oporavku naše privrede, očuvanje proizvodnih kapaciteta, zaposlenosti i dalji rast izvoznog sektora, kao i podsticanje domaćih investicija i priliva stranih direktnih investicija.

NBS poručuje da će nastaviti da pažljivo prati kretanja i uticaj ključnih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja na inflaciju, finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog oporavka i da će kontinuirano procenjivati sve do sada donete mere kako bi se pružila podrška daljem oporavku ekonomske aktivnosti, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. februara 2021.

Tagovi: Narodna banka Srbije, referentna kamatna stopa
PROČITAJ I OVO
Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?
PLAĆE
Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?
ZAGREB - Stagnacija godišnje stope inflacije - koja je u veljači, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 4,1 posto - nije dobra vijest za potrošače nakon njezina višemjesečnog usporavanja.
Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere
POREZI
Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere
WASHINGTON - Početkom ovog tjedna najveća svjetska gospodarstva započela su pregovore o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere.
Četvrtina zaposlenih u Njemačkoj ima migrantsko podrijetlo
PORIJEKLO
Četvrtina zaposlenih u Njemačkoj ima migrantsko podrijetlo
BERLIN - Mnogi njemački sektori oslanjaju se na ljude stranog podrijetla zbog nedostatka kvalificirane radne snage diljem zemlje, objavio je u petak Savezni ured za statistiku.
Raspoloženje potrošača u vezi s američkim gospodarstvom blago se pogoršalo u veljači
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u vezi s američkim gospodarstvom blago se pogoršalo u veljači
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je u veljači 2,7 posto u odnosu na siječanj, na 76,9 bodova, što je ipak 14,9 posto više nego u veljači prošle godine, objavilo je danas Sveučilište Michigan.
Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana
ZADUŽENOST
Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana
WASHINGTON - Dužničko opterećenje SAD-a raste sve brže posljednjih mjeseci, povećavajući se za oko 1 trilijun dolara gotovo svakih 100 dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE