GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu

Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 17:19
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon negativnih kretanja prometa trgovine na malo u srpnju, prema posljednjim podacima DZS-a tijekom kolovoza pad maloprodaje ubrzan je na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Realni sezonski i kalendarski prilagođen promet u trgovini na malo, nakon mjesečnog pada od 0,9% u srpnju, zabilježio je pad od 1,1% u kolovozu. S druge strane, u usporedbi s kolovozom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je bio niži za 8,6% (u odnosu na srpanjskih -6,7%).

Kumulativno, u prvih osam mjeseci godine kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrajući sezonski i kalendarski prilagođene indekse prometa prema pretežnoj djelatnosti prema NKD-u, mjesečni realni pad zabilježen je, bez iznimke, kod svih kategorija a najizraženiji bio je u kategoriji Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) sa padom od 2,7% dok je najmanje izražen bio u kategorije Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima koja je zabilježila pad po stopi od 0,8%.

Na godišnjoj je razini, s druge strane, prema kalendarski prilagođenim indeksima također zabilježen realni pad u svim kategorijama. Nakon kategorije Ostale djelatnosti koja zabilježila godišnji pad od 14,6%, najsnažniji pad je zabilježen kod kategorije Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima po stopi od 11,4% dok su najblaža negativna kretanja zabilježena kod kategorije Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) koja bilježi pad od 0,6%.

Pogoršanje kretanja u maloprodaji tijekom kolovoza, uz niži raspoloživi dohodak te smanjeni optimizam i očekivanja potrošača zasigurno se može pripisati i nizu preporuka i restriktivnih mjera za suzbijanje pandemije koje su zemlje u okruženju, naša najveća emitivna tržišta, uvele sredinom kolovoza što je naglo prekinulo središnji dio turističke sezone i utjecalo na smanjenje turističke potrošnje.

Uz to treba imati na umu da je unatoč solidnim fizičkim pokazateljima u središnjoj turističkoj sezoni broj dolazaka i noćenja niži po dvoznamenkastoj stopi, a potrošnja turista vjerojatno još suzdržanija. I u nastavku godine očekujemo pad prometa u trgovini na malo ali po nešto umjerenijim stopama. Ipak, visoka razina neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja pandemije nepovoljni je čimbenik koji može odgađati potrošnju, osobito za luksuznim (dugotrajnim) dobrima.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, potrošnja, osobna potrošnja, optimizam potrošača, pesimizam potrošača
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE