GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestić: Plaće i mirovine će rasti, recesija će biti kratka i blaga

Nestić: Plaće i mirovine će rasti, recesija će biti kratka i blaga
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2023 / 08:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ekonomist Danijel Nestić komentirao je navode o rastu plaća, ali i o poskupljenjima koja su uslijedila nakon prelaska na euro. Kaže da nije loše držati jednu tenziju i na trgovce i na sve koji prodaju da se stvori osjećaj da nema potrebe za dizanjem cijena, ali zaokruživanje je prirodna stvar.

“Mi smo u eri visoke inflacije, ako se nešto zaokruži jedan posto, pola posto, dva posto, koliko sam vidio, to su sporadična poskupljenja, nema sustava koje trgovci koriste. Trgovca koji digne cijenu vrlo je lako zaobići. Maloprodajni sektor je jedan od najkompetitivnijih u RH i svaki će triput razmisliti prije nego neopravdano digne cijenu”, rekao je za RTL.

Što se tiče inflacije od 13 posto te navoda da bi plaće mogle rasti, kaže da prognoze pokazuju da hoće jer inflacija je 13 posto sada zbog stvari koje su opće poznate – energetska kriza, rat…

“Sve je utjecalo na novu razinu od 13 posto, to bi se trebalo smirivati. Izvor rasta plaća je nešto drugo, čini se da ako kretanja budu išla kako se očekuje, rast plaća bi trebao u drugoj polovici ove godine pobijediti inflaciju.

Sada smo u minusu nekih četiri posto realno. Ako se krene inflacija smanjivati, plaće bi trebale nastaviti rasti zbog manjka radnika prije svega. Postoje veliki pritisci, i manjak radnika rješava se rastom plaća”, kaže.

Upitan ima li uzročno posljedične veze između eura i plaća, prvotno rasta plaća pa navodi kako je prelazak na euro gotovo tehnička operacija. “To nema izravne veze. Međutim, ako se dogodi što svi očekujemo, a to je da euro pomogne turizmu, gospodarstvu, smanji kamatne stope, to će se preliti i na plaće, to će onda pomoći i njima. Tehnička je to operacija koja sa samim tim nema veze”, pojašnjava.

Što se tiče toga kako je država pomogla ublažiti udar inflacije onim najugroženijima, umirovljenicima, navodi kako je dovoljno podsjetiti da se mirovine redovito usklađuju svakih šest mjeseci prema formi 70-30. “U skladu s rastom plaća i inflacijom, rast mirovina blago zaostaje za inflacijom, kako se stvari budu pomicale tako će se i mirovine popravljati, slično kao i plaće, očekujemo, trebale bi u drugoj polovici pobijediti inflaciju i nadoknaditi gubitke”, tvrdi.

Što se tiče usklađivanja, ponovno će se uskladiti od 1.1. “Trenutno nemamo sve parametre, nemamo inflaciju i rast plaća. Procjena je da će biti između pet i šest posto, solidno, uz dodatke vlade umirovljenicima – čini se da su umirovljenici društvena skupina koja bi mogla pobijediti inflaciju, od rijetkih, relativno brzo”, zaključuje.

U konačnici prokomentirao je i navode o recesiji koja nas čeka pa govori kako je puno diskusija o samom tipu.

“Tehnički gledano moguće je izvući situaciju da smo tu, ali ono što jest je da sve naznake govore da bi mogla biti blaga, kratka, po svojoj prirodi nešto drugačija od prijašnjih. Sadašnje usklađivanje ili prilagodba recesiji se događa kroz realni pad plaća, prilagodba ide kroz plaće, a ne prije kroz zaposlenost. Prije smo imali gubitke zaposlenih, ako bude kako mi se čini, ovu recesiju mogli bi proći i bez velikih padova zaposlenosti”, kaže.

Tagovi: Danijel Nesić, plaće, mirovine, recesija, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE