GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije

Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2022 / 09:19
Autor: RBA analize
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.

Prema podacima DZS-a, u usporedbi s lipnjem proizvođačke cijene industrije bile su više za 1% dok je godišnja stopa rasta blago usporila na 23,6% (sa 24% u lipnju). Glavni generator snažnog godišnjeg rasta proizvođačkih cijena je i dalje izražen rast cijena Energije koje su u srpnju bile više za 87,2% u odnosu na srpanj 2021. što je ipak usporavanje u odnosu na mjesec ranije kada je godišnja stopa dosegnula 92,6%. Dvoznamenkastu godišnju stopu rasta bilježe i šesti mjesec za redom intermedijarni proizvodi (+12,9% u srpnju). Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 10,1% godišnje.

U skladu s našim očekivanjima, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zadržale su u srpnju godišnju stopu rasta iznad 30%, ubrzavši na 31,2% dok su u odnosu na lipanj bile više za 1,8%. Pri tome je rast cijena energije u odnosu na srpanj 2021. iznosio 89,2% te je tako i drugi mjesec za redom zabilježeno usporavanje godišnje stope rasta. U odnosu na lipanj proizvođačke cijene energije bile su više 3%. Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u srpnju više za 10,5% godišnje. Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda više su za 11,6% godišnje.

Posljedično, u kumulativnom razdoblju od siječnja do srpnja prosječna godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu iznosila je 27%.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini prije svega je potaknut rastom cijena u djelatnostima Rudarstva i vađenja koje su gotovo tri puta više u odnosu na srpanj 2021., posebice u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina.

Unutar prerađivačke industrije, snažnim stopama rasta i dalje prednjači proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+99,4%), a rast je zabilježen i u svim ostalim kategorijama NKD-a. Cijene u kategoriji Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle su za 46,6% i u Opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,9%.
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u srpnju su u usporedbi s lipnjem bile niže za 0,1% dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 14,4%.

Rast proizvođačkih cijena premašio je vrtoglavih 30 posto, ali osobito je važno primijetiti da je u područje dvoznamenkastih vrijednosti ušao i godišnji rast intermedijanih proizvoda. Oni odražavaju još uvijek prisutne poremećaje u lancima opskrbe, čemu pridonosi i kineska politika o postizanju nulte stope Covid-19. Sasvim je izgledno da tijekom 2022. do njihove normalizacije neće doći stoga ne treba iznenaditi daljnje jačanje doprinosa rastu cijena od strane Industrijskih neprehrambenih proizvoda.

Tagovi: proizvođačke cijene industrije, hrvatska ndustrija, energija, intermedijarni proizvodi
PROČITAJ I OVO
Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo
ANALITIČARI
Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo
ZAGREB - Rezultati popisa stanovništva potvrdili su prognoze o depopulaciji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti, a Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo bez obnove i razvoja prerađivačke industrije, ocijenio je za Hinu ekonomski analitičar Damir Novotny.
Manjak mladih radnika popunjava 50.000 zaposlenih starijih od 65
RADNA SNAGA
Manjak mladih radnika popunjava 50.000 zaposlenih starijih od 65
ZAGREB - U Hrvatskoj je ovo ljeto u klasičnom radnom odnosu bilo 25 tisuća zaposlenih starijih od 65 godina. Osim te skupine radnika koji su nastavili raditi i nakon što su stekli formalne uvjete za mirovinu, na pola radnog vremena bilo je zaposleno i oko 23 tisuće umirovljenika, piše u petak Večernji list.
Može li nas povijest inflacije nečemu naučiti?
INFLACIJA
Može li nas povijest inflacije nečemu naučiti?
BERLIN - Cijene u Njemačkoj vrtoglavo rastu, baš kao i prije pola stoljeća. Gdje su paralele između današnjih poskupljenja i inflacije u sedamdesetim godinama? Što je sada drugačije?
Visoki troškovi života potopili očekivanja europskih potrošača
PESIMIZAM
Visoki troškovi života potopili očekivanja europskih potrošača
ZAGREB - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni spustila su se u rujnu na najnižu razinu otkada Europska komisija provodi istraživanja, pritisnuta visokim troškovima života i inflacijom koji kućne budžete ograničavanju na osnovne potrepštine.
Tramišak: Prijave na natječaje iz nove financijske perspektive početkom 2023.
NAJAVE
Tramišak: Prijave na natječaje iz nove financijske perspektive početkom 2023.
ZAGREB - Prvi pozivi u okviru višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027., kojim je Hrvatskoj na raspolaganju devet milijardi eura, bit će raspisani do kraja ove, a prijave će krenuti početkom 2023. godine, izvijestila je u četvrtak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE