GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost će nastaviti rast, ali po umjerenoj stopi

Nezaposlenost će nastaviti rast, ali po umjerenoj stopi
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 17:25
Autor: RBA analize
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u siječnju, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.

Krajem veljače registrirana stopa nezaposlenosti uz mjesečni pad od 0,1 postotna boda spustila se na 9,7%.

Registrirana stopa nezaposlenosti u veljači prošle godine iznosila je 8,3%, čime je zabilježen rast stope nezaposlenosti od 1,4 postotna bodova na godišnjoj razini. Porast stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak rasta broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (17,7%) u veljači, broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu rasta od 0,9%.

Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u veljači, ukupan broj zaposlenih zabilježio je pad od 2,4% u odnosu na veljaču prošle godine. Kategorija koja zabilježila najsnažniji godišnji pad bila je Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane s padom od 15,1%. Obzirom na vrstu djelatnosti, navedena kretanja izravna su posljedica pandemije. S druge strane, kategorija koja je zabilježila najsnažniji postotni rast tijekom veljače bila je kategorija Informacije i komunikacije, zabilježivši godišnji rast od 3,1%.

U godini pred nama, očekivani oporavak gospodarske aktivnosti neće u značajnoj mjeri pozitivno utjecati na pokazatelje (ne)zaposlenosti zbog mjera koje je za ublažavanje posljedica pandemije Vlada poduzimala tijekom prošle, a dijelom i u ovoj godini čime su ublažena nepovoljna kretanja na tržištu rada. Stoga se u 2021. očekujemo blagi pad registrirane stope nezaposlenosti ispod 9% dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na 7%.

Tagovi: nezapoelenost u Hrvatskoj, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE