GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u Crnoj Gori tokom pandemije porasla 31,6%

Nezaposlenost u Crnoj Gori tokom pandemije porasla 31,6%
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 09:15
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - U Crnoj Gori je, od marta do novembra, došlo do povećanja nezaposlenosti za 11,2 hiljade osoba ili 31,6 odsto, saopštila je pomoćnica direktora u Sektoru za isplatu iz oblasti zapošljavanja u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), Svetlana Krgović.

Krgović je ocijenila da je situacija na tržištu rada neizvjesna i da statistički podaci nijesu ohrabrujući.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Zavoda, kazala da je prekinut pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti koji se bilježio od decembra 2017. godine.

“Rastuća globalna socio-ekonomska kriza, uzrokovana pandemijom Covid-19, ukazuje na ranjivost svih sistema, ali i na važnost zajedničkih odgovora na postojeće globalne izazove”, ocijenila na Krgović.

Ona je, sa ostalim predstavnicim Zavoda, putem Zoom aplikacije učestvovala na direktorskoj i stručnoj konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC), čiji je domaćin bila Bugarska agencija za zapošljavanje.

“Predstavnici službi za zapošljavanje zemalja članica CPESSEC razmijenili su iskustva o upravljanju učinkom u doba krize, ulozi javnih službi zapošljavanja u oporavku i budućnosti tržišta rada, kao i o sprovođenju aktivnih mjera tržišta rada tokom krize”, rekli su iz Zavoda.

Načelnica Odsjeka za praćenje programa aktivne politike zapošljavanja (APZ), Sonja Ivanović, je navela da je Zavod, uprkos okolnostima izmijenjenog načina funkcionisanja, ipak uspio da realizuje značajan dio redovnih aktivnosti iz tog programa, koji za cilj imaju podsticanje zapošljavanja građana i to za 1,4 hiljade nezaposlenih.

“Za finansiranje tih programa opredijeljeno je više od 2,5 miliona eura”, precizirala je Ivanović.

Zajednički je ocijenjeno da su javne službe za zapošljavanje, u borbi protiv krize, pokazale prilagodljivost i otvorenost prema izazovima na tržištu rada.

Glavni ciljevi u predstojećem periodu biće mjere i programi podrške za poslodavce i tražioce zaposlenja, strategije za uspješan oporavak od krize, zeleni poslovi i digitalizacija institucija za zapošljavanje.

Tagovi: Nezaposlenost u Crnoj Gori, nezaposlenost, Svetlana Krgović, Zavod za zapošljavanje Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE