GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -

Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 17:48
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, eurozoni i Hrvatskoj u kolovozu je ostala nepromijenjena u odnosu na srpanj, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u kolovozu 6,0 posto, kao i u srpnju, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni se zadržala na 6,6 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Usporedbe radi, u prošlogodišnjem kolovozu u EU je dosezala 6,8 posto a u eurozoni 7,5 posto.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u kolovozu bilo približno 12,92 milijuna građana, od čega njih gotovo 10,97 milijuna u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 52 tisuće, a u eurozoni za 30 tisuća.

U usporedbi s kolovozom lani manji je za oko 1,68 milijuna u EU, te za gotovo 1,36 milijuna u eurozoni.

Hrvatska i dalje uz Latviju

Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u kolovozu iznosila 12,4 odnosno 12,2 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u kolovozu iznosila 6,4 posto, kao i u srpnju, prema Eurostatovim podacima. U kolovozu lani dosezala je 7,3 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj, prema Eurostatovim podacima, u kolovozu bilo 115 tisuća građana, tisuću manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj im je smanjen za 18 tisuća.

Najbliža Hrvatskoj i u kolovozu je bila Latvija, s također nepromijenjenom stopom nezaposlenosti, od 6,5 posto.

Najniže su stope i u kolovozu imale Češka, od 2,4 posto, Poljska, od 2,6 posto, te Malta i Njemačka, gdje je dosezala 2,9 odnosno tri posto.

Stagnacija i među mladima

Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u kolovozu je ostala nepromijenjena u u odnosu na srpanj, na 13,8 posto, a u eurozoni je kliznula 0,1 postotni bod, na 13,9 posto.

U kolovozu lani iznosila je 15,9 posto u oba područja, pokazuju tablice Eurostata.

U EU je u kolovozu bez posla bilo 2,614 milijuna mladih, od čega 2,136 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s istim mjesecom lani broj im je smanjen za 293 tisuće u EU i za 234 tisuće u eurozoni.

Sumorno u Grčkoj i Španjolskoj

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u kolovozu su bilježile Grčka i Španjolska, od 28,6 odnosno 26,6 posto. Slijede Estonija i Italija sa stopama od 24,6 odnosno 21,2 posto.

Blizu je i Švedska, sa stopom nezaposlenosti među mladima od 19,9 posto

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, u kolovozu je ponovo najnižu stopu nezaposlenosti mladih imala Njemačka, od 5,7 posto. Najbliža joj je ostala Češka, gdje je iznosila 7,9 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezne dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U drugom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,6 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, kao što je Eurostat objavio i u prethodnom izvješću.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost mladih, hrvatsko tržište rada, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE