GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago porasla u srpnju; u Hrvatskoj blagi pad

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago porasla u srpnju; u Hrvatskoj blagi pad
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 16:10
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni porasla je u srpnju dok je u Hrvatskoj blago smanjena, zadržavši se ipak iznad prosjeka na oba područja, koji je prekoračila izbijanjem pandemije koronavirusa, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) porasla je u srpnju u Europskoj uniji na 7,2 posto, s lipanjskih 7,1 posto.

U istom mjesecu lani iznosila je 6,7 posto. U eurozoni je bila viša za 0,2 postotna boda i iznosila je 7,9 posto, izračunali su u europskom statističkom uredu. U prošlogodišnjem srpnju iznosila je 7,5 posto.

Ukupno je u srpnju bez posla u Europskoj uniji bilo 15,184 milijuna građana, od čega njih 12,793 milijuna u eurozoni.

U odnosu na lipanj njihov je broj u EU porastao za 336 tisuća a u eurozoni za 344 tisuće.

Hrvatska iznad europskog prosjeka

Daleko najveću stopu nezaposlenosti u srpnju imala je Španjolska, od 15,8 posto. Sijede Italija s 9,7 i Švedska s 9,4 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u srpnju iznosila 8,6 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u lipnju. U prošlogodišnjem srpnju iznosila je 6,6 posto.

Time se stopa nezaposlenost u srpnju zadržala iznad prosjeka EU-a i eurozone koji je prekoračila u ožujku odnosno travnju ove godine, u jeku pandemije koronavirusa. Najvišu je razinu u tom razdoblju dosegnula u svibnju kada je iznosila 8,9 posto.

Bez posla je u srpnju bilo ukupno 157 tisuća građana Hrvatske, četiri tisuće manje nego u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj porastao za 39 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a imala je Češka, od 2,7 posto.

Stopa nezaposlenosti bila je u srpnju viša nego u lipnju u 12 zemalja EU-a, smanjena je u njih sedam dok je u pet bila nepromijenjena, pokazuje izvješće Eurostata.

Statistički ured nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Blaži rast stope nezaposlenosti među mladima

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u srpnju u EU na 17 posto, s 16,9 posto u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj veća je za 2 postotna boda.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti građana do 25 godina u srpnju iznosila 17,3 posto te je bila također za 0,1 postotni bod viša nego u lipnju. U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem viša je za 1,7 postotnih bodova.

Bez posla je u srpnju u EU bilo ukupno 2,906 milijuna mladih, od čega njih 2,338 milijuna u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj porastao za 37 tisuća u EU te za 29 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenost među mladima bilježila je prema raspoloživim podacima Eurostata Španjolska gdje je bez posla u srpnju bilo 41,7 posto građana u dobi do 25 godina.

Slijede Italija i Švedska sa stopama nezaposlenih mladih od 31 odnosno 28,9 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima bilježila je Njemačka, od 5,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U drugom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini prema revidiranim podacima Eurostata iznosila 24 posto, uz nezaposlenih 37 tisuća mladih.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost, tržište rada, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE