GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU i eurozoni pala u srpnju; u Hrvatskoj najniža od početka pandemije

Nezaposlenost u EU i eurozoni pala u srpnju; u Hrvatskoj najniža od početka pandemije
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2021 / 20:07
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti EU i eurozoni blago je pala u srpnju, a u Hrvatskoj bila je između tih dvaju prosjeka, kliznuvši na najnižu razinu od početka pandemije, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.

Stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u srpnju je iznosila 6,9 posto, kliznuvši sa 7,1 posto u prethodnom mjesecu, izračunao je Eurostat.

U eurozoni pala je s revidiranih 7,8 posto na 7,6 posto.

Njezina je vrijednost i u EU i u eurozoni u srpnju bila najniža od prošlogodišnjeg svibnja kada su vlade počele uvoditi programe očuvanja radnih mjesta u koronakrizi.

Prema procjenama Eurostata, ukupno je u EU u srpnju bez posla bilo 14,613 milijuna građana, od čega 12,334 milijuna u eurozoni.

U odnosu na lipanj njihov je broj u EU smanjen za 430 tisuća, te za 350 tisuća u eurozoni. U usporedbi sa srpnjem 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 1,521 milijun u EU i za 1,336 milijuna u eurozoni.

Hrvatska u društvu Latvije i Litve

Najviše stope nezaposlenosti bilježile su u srpnju Grčka i Španjolska, od 14,6 i 14,3 posto i jedine su među zemljama EU-a imale dvoznamenkaste stope, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom kliznula je s lipanjskih 7,5 posto na 7,3 posto, najnižu razinu od ožujka prošle godine kada se koronavirus počeo širiti. U veljači 2020., prije pandemije, iznosila je 6,5 posto.

Hrvatska je tako u društvu Latvije i Litve koje su u srpnju bilježile stopu nezaposlenosti od 7,6 odnosno 7,5 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u srpnju prema Eurostatovim podacima bilo 128 tisuća građana, četiri tisuće manje nego u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj smanjen za 26 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u srpnju je imala Češka, od 2,8 posto, a slijedi Nizozemska s 3,1 posto. Najbolje su po tome još stajale Malta i Poljska, sa stopama nezaposlenosti od 3,3 i 3,4 posto, a blizu je i Njemačka, s 3,6 posto.

Smanjena nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u srpnju je bila za 0,7 postotnih bodova niža nego u lipnju, spustivši se na 16,2 odnosno 16,5 posto.

Usporedbe radi, u srpnju 2020. godine iznosila je 18,7 posto u EU, te 19,4 posto u eurozoni.

Bez posla je u EU u srpnju ove godine bilo 2,854 milijuna mladih, od čega 2,339 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s lipnjem broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU za 151 tisuću i za 140 tisuća u eurozoni.

U usporedbi sa srpnjem lani, pao je za 420 tisuća u Uniji, odnosno za 360 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Grčka i Španjolska na čelu crne liste

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih u srpnju bilježila Grčka, od 37,6 posto, a prati ju Španjolska, s 35,1 posto. Slijedi Italija, s 27,7 posto.

Najnižu je pak stopu nezaposlenosti građana do 25 godina u srpnju imala Nizozemska, od 7,3 posto, a slijedi Njemačka sa 7,5 posto. Blizu su i Češka i Danska, s osam i 8,2 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U razdoblju od travnja do lipnja stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je prema revidiranim Eurostatovim podacima 23,2 posto, uz 33 tisuće mladih bez posla, pokazuje izvješće Eurostata.

Tagovi: Nezaposlenost u EU, nezaposlenost u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE