GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u travnju, u Hrvatskoj porasla

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u travnju, u Hrvatskoj porasla
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 13:04
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni bila je nepromijenjena u travnju dok je u Hrvatskoj porasla, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

U travnju je stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), mirovala te iznosila 7,3 posto kao i u prethodnom mjesecu.

Pala je i u eurozoni, s 8,1 posto u ožujku na osam posto u travnju.

U prošlogodišnjem travnju iznosila je 6,7 posto u EU i 7,3 posto.

Ukupno je u EU u travnju bez posla bilo 15,38 milijuna građana, od čega 13 milijuna u eurozoni.

U odnosu na ožujak njihov je broj u EU smanjen z 165 tisuća, te za 134 tisuće u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim travnjem veći je 1,406 milijuna u Uniji i za 1,275 milijuna u eurozoni.

Nezaposlenost i dalje najveća u Španjolskoj

Najvišu stopu nezaposlenosti u travnju prema podacima kojima je Eurostat raspolagao imala je Španjolska, od 15,4 posto. Slijedi Italija s 10,7 posto, a blizu je i dvoznamenkaste stope i Cipar s 9,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 7,5 posto i bila viša u odnosu na rast od 7,1 posto u ožujku.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju prema Eurostatovim podacima bilo 132 tisuće građana, za šest tisuća više nego u ožujku. U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj manji za osam tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u travnju imala je Poljska, 3,1 posto. Slijede Češka i Nizozemska, obje s rastom od po 3,4 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku i Švicarsku.

Nezaposlenost mladih nepromijenjena na europskoj razini

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni je u travnju bila stabilna, na 17,1 odnosno 17,2 posto.

Broj nezaposlenih mladih iznosio je u travnju 2,9 milijuna u EU, od čega 2,3 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s ožujkom broj nezaposlenih mladih smanjio se za 21 tisuću u EU i za 18 tisuća u eurozoni. U usporedbi s lanjskim travnjem veći je za 211 tisuću u EU te za 125 tisuća u eurozoni.

Među zemlja čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih bilježila Španjolska, od 38 posto. Slijedi Italija s 33,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke, a u prvom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina iznosila revidiranih 20,6 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima u prvom tromjesečju bilo 29 tisuća mladih.

Najnižu je stopu nezaposlenosti mladih u ožujku bilježila Njemačka gdje je iznosila šest posto. Slijedi Češka s rastom od 8,3 posto, dok su jednoznamenkastu stopu bilježile i Malta, Nizozemska i Austrija, od 8,4 odnosno 8,9 odnosno 9,5 posto.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
NAJAVE
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
BIJELO POLJE – Ako se ostvari samo 50 odsto od onoga što smo zacrtali, 2025. godine prosečna plata u Crnoj Gori će biti oko hiljadu eura, izjavio je juče predsednik Vlade Zdravko Krivokapić na Biznis forumu u Bijelom Polju.
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
RAST
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
BRUXELLES - Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone je prema prvoj procjeni statističkog ureda EU-a objavljenoj u petak, porastao za dva posto u razdoblju od travnja do lipnja u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
RAST
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
BERLIN - Njemačko gospodarstvo poraslo je za 1,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo, te za 9,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, priopćio je u petak njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka
NEZAPOSLENOST
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka

LUXEMBOURG - Nezaposlenost u lipnju je blago pala u Europskoj uniji i u eurozoni, dok je Hrvatska bila malo iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE