GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u travnju, u Hrvatskoj porasla

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u travnju, u Hrvatskoj porasla
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 13:04
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni bila je nepromijenjena u travnju dok je u Hrvatskoj porasla, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

U travnju je stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), mirovala te iznosila 7,3 posto kao i u prethodnom mjesecu.

Pala je i u eurozoni, s 8,1 posto u ožujku na osam posto u travnju.

U prošlogodišnjem travnju iznosila je 6,7 posto u EU i 7,3 posto.

Ukupno je u EU u travnju bez posla bilo 15,38 milijuna građana, od čega 13 milijuna u eurozoni.

U odnosu na ožujak njihov je broj u EU smanjen z 165 tisuća, te za 134 tisuće u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim travnjem veći je 1,406 milijuna u Uniji i za 1,275 milijuna u eurozoni.

Nezaposlenost i dalje najveća u Španjolskoj

Najvišu stopu nezaposlenosti u travnju prema podacima kojima je Eurostat raspolagao imala je Španjolska, od 15,4 posto. Slijedi Italija s 10,7 posto, a blizu je i dvoznamenkaste stope i Cipar s 9,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 7,5 posto i bila viša u odnosu na rast od 7,1 posto u ožujku.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju prema Eurostatovim podacima bilo 132 tisuće građana, za šest tisuća više nego u ožujku. U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj manji za osam tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u travnju imala je Poljska, 3,1 posto. Slijede Češka i Nizozemska, obje s rastom od po 3,4 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku i Švicarsku.

Nezaposlenost mladih nepromijenjena na europskoj razini

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni je u travnju bila stabilna, na 17,1 odnosno 17,2 posto.

Broj nezaposlenih mladih iznosio je u travnju 2,9 milijuna u EU, od čega 2,3 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s ožujkom broj nezaposlenih mladih smanjio se za 21 tisuću u EU i za 18 tisuća u eurozoni. U usporedbi s lanjskim travnjem veći je za 211 tisuću u EU te za 125 tisuća u eurozoni.

Među zemlja čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih bilježila Španjolska, od 38 posto. Slijedi Italija s 33,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke, a u prvom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina iznosila revidiranih 20,6 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima u prvom tromjesečju bilo 29 tisuća mladih.

Najnižu je stopu nezaposlenosti mladih u ožujku bilježila Njemačka gdje je iznosila šest posto. Slijedi Češka s rastom od 8,3 posto, dok su jednoznamenkastu stopu bilježile i Malta, Nizozemska i Austrija, od 8,4 odnosno 8,9 odnosno 9,5 posto.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PMI INDEX
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE