GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena

Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2021 / 19:57
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u listopadu je stagnirala u usporedbi s prethodnim mjesecom, na 6,7 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni je kliznula za 0,1 postotni bod, na 7,3 posto.

U oba je područja tako blizu razina iz veljače 2020., prije izbijanja pandemije, kada je u EU iznosila 6,6 posto a u eurozoni 7,4 posto.

Prema procjenama Eurostata, ukupno je u EU u listopadu bez posla bilo 14,312 milijuna građana, od čega 12,045 milijuna u eurozoni.

U odnosu na rujan njihov je broj u EU pao za 77 tisuća, te za 64 tisuće u eurozoni. U usporedbi s listopadom prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 1,65 milijuna u EU i za 1,564 milijuna u eurozoni.

Hrvatska u društvu s Latvijom

Španjolska i Grčka i u listopadu su se izdvajale među zemljama EU-a dvoznamenkastim stopama nezaposlenosti, od 14,5 i 12,9 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom pala na 7,0 posto, sa 7,3 posto u rujnu.

To je njezina najniža razina od početka širenja koronavirusne zaraze u ožujku prošle godine, kada je iznosila 6,5 posto. U pretpandemijskoj veljači iznosila je 5,9 posto.

Hrvatska je tako u društvu s Latvijom čija je stopa nezaposlenosti u listopadu iznosila također sedam posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u listopadu, prema Eurostatovim podacima, bilo 125 tisuća građana, šest tisuća manje nego u rujnu. U odnosu na prošlogodišnji listopad njihov je broj smanjen za 29 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u listopadu ponovno je imala Češka, od 2,6 posto. U skupini s najnižim stopama ponovno su Nizozemska, s 2,9 posto, te Poljska i Njemačka sa stopama nezaposlenosti od 3,4 odnosno 3,3 posto.

Daljnji pad nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU kliznula je u listopadu za 0,1 postotni bod, na 15,9 posto, pokazalo je izvješće.

U eurozoni je također iznosila 15,9 posto, kliznuvši 0,2 postotna boda u odnosu na mjesec ranije.

Usporedbe radi, u listopadu lani iznosila je 17,6 posto u EU, te 18,2 posto u eurozoni.

Bez posla je u EU u listopadu ove godine bilo 2,905 milijuna mladih, od čega 2,367 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s rujnom broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU za dvije tisuće i za devet tisuća u u eurozoni.

U usporedbi, pak, s listopadom pandemijske 2020. u oba je područja pao za po 165 tisuća.

Najlošije u Španjolskoj i Grčkoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su stope nezaposlenosti mladih u listopadu imale Grčka i Španjolska, od 33,2 i 30,3 posto.

Blizu je i Italija, s 28,2 posto, pokazalo je izvješće.

Najnižu stopu nezaposlenosti mladih ima Njemačka, od 6,5 posto. Slijede Nizozemska sa 6,9 posto i Češka sa 7,8 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U razdoblju od srpnja do rujna stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je prema Eurostatovim podacima 20 posto, uz 28 tisuća mladih bez posla, pokazuje najnovije izvješće.

Time se broj nezaposlenih mladih smanjio za osam tisuća u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, pokazuje izvješće Eurostata. U odnosu na prethodna tri mjeseca manji je za sedam tisuća.

Osim Hrvatske, mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih Eurostatu nisu obavezni dostavljati ni Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija.

Tagovi: Nezaposlenost u EU, nezaposlenost u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
TREND
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
BRUXELLES - Očekivanja za europsko gospodarstvo pogoršana su u siječnju, odražavajući zabrinutost u uslužnom sektoru zbog posljedica širenja omikrona, dok je u hrvatskom gospodarstvu prevladao optimizam, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
INFLACIJA
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je da će porezna politika dati svoj obol u najavljenom paketu mjera za ublažavanje efekta rasta cijena energenata, koji će biti predstavljen "vrlo skoro", no koji neće moći u potpunosti neutralizirati inflatorne pritiske.
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
RAST
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lanjskom prosincu potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, pa je u cijeloj 2021. godini porasla više od 12 posto.
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
PAD
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
ZAGREB - Njemačko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom tromjesečju 2021. godine zbog postroženih mjera suzbijanja četvrtog vala pandemije covida 19, koje su pogodile osobnu potrošnju, pokazale su u petak prve procjene statističkog ureda Destatisa.
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
NOVA VLADA
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
BERLIN - Kako izgleda gospodarska politika nove njemačke vlade? Resorni ministar Robert Habeck iz stranke Zeleni najavljuje zaokret. Rast i blagostanje i dalje igraju važnu ulogu, ali sve više u kontekstu zaštite okoliša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE