GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u Hrvatskoj u svibnju izjednačena s prosjekom eurozone

Nezaposlenost u Hrvatskoj u svibnju izjednačena s prosjekom eurozone
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 19:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nezaposlenost u Hrvatskoj blago je porasla u svibnju, izjednačivši se s prosjekom eurozone, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda.

Stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), pala je u svibnju na 7,3 posto, s revidiranih 7,4 posto u prethodnom mjesecu.

U eurozoni kliznula je s 8,1 na 7,9 posto.

U prošlogodišnjem svibnju iznosila je 6,9 posto u EU i 7,5 posto u eurozoni.

Ukupno je u EU u svibnju bez posla bilo 15,278 milijuna građana, od čega 12,792 milijuna u eurozoni.

U odnosu na travanj njihov je broj u EU smanjen za 382 tisuće, te za 306 tisuća u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim svibnjem broj nezaposlenih veći je za 949 tisuća u Uniji i za 803 tisuće u eurozoni.

Grčka i Španjolska na vrhu crne liste

Najviše stope nezaposlenosti bilježile su u svibnju, prema podacima kojima je Eurostat raspolagao, Grčka i Španjolska, od 15,4 i 15,3 posto.

Slijede Španjolska s 15,3 posto i Italija s 10,5 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u svibnju iznosila 7,9 posto i porasla je za 0,2 postotna boda u odnosu na travanj.

Istu stopu nezaposlenosti bilježila je u svibnju i Latvija, a blizu su i Irska i Finska sa 7,8 posto.

Bez posla su u Hrvatskoj u svibnju prema Eurostatovim podacima bile 142 tisuće građana, za pet tisuća više nego u travnju, prema revidiranim podacima. U odnosu na prošlogodišnji svibanj njihov je broj veći za 14 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u svibnju imale su Češka i Nizozemska, od 3,3 posto. Slijede Malta i Njemačka gdje je iznosila 3,7 posto.

Smanjena nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni bila je u svibnju za gotovo puni postotni bod manja nego u travnju, spustivši se na 17,3 odnosno 17,5 posto.

Time se u eurozoni izjednačila s prošlogodišnjim svibnjem dok je u EU blago porasla.

Bez posla je u EU u svibnju ove godine bilo 2,979 milijuna građana do 25 godina, od čega 2,403 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s travnjem broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU za 174 tisuće i za 138 tisuća u eurozoni.

U usporedbi s lanjskim svibnjem porastao je za 119 tisuća u Uniji, odnosno za 70 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Pola mladih u Grčkoj nezaposleno

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih u svibnju bilježila Grčka, od 49,8 posto.

Slijede Španjolska s 38,1 posto i Italija s 31,7 posto.

Najnižu je pak stopu nezaposlenosti građana do 25 godina u svibnju bilježila Malta, gdje je iznosila 7,4 posto. Slijede Češka i Njemačka sa 7,5 posto, te Nizozemska s 8,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U prvom tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je prema revidiranim podacima 20,8 posto. Dosadašnja je procjena pokazivala da je iznosila 20,6 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u prvom tromjesečju prema Eurostatovim podacima bilo 29 tisuća mladih, čime je potvrđena procjena iz svibanjskog izvješća.

Tagovi: nezaposlenost u Hrvatskoj, nezaposlenost u EU, hrvatsko tržište rada, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PMI INDEX
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE