GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u travnju najviša u petnaest mjeseci

Nezaposlenost u travnju najviša u petnaest mjeseci
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 08:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema navedenim podacima, registrirana stopa nezaposlenosti porasla je u odnosu na travanj za 0,1 postotnih bodova, na 9,5%, čime je zabilježena najviša razina u posljednjih 15 mjeseci.

Rast stope nezaposlenosti početkom turističke sezone nije uobičajen u usporedbi s dosadašnjim kretanjem hrvatskog tržišta rada.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj registriranih nezaposlenih osoba na kraju svibnja iznosio je 157.839 osobe što je 1.395 osoba (-0,9%) manje u odnosu na travanj dok je aktivno stanovništvo iznosilo 1.664.801 osobu a u istom razdoblju smanjilo se za 22.127 osoba (-1,3%). Registrirana stopa nezaposlenosti predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo te je navedena dinamika kretanja ova dva pokazatelja posljedično dovela do povećanja registrirane stope nezaposlenih na mjesečnoj razini.

Na godišnjoj razini, stopa registrirane nezaposlenosti u svibnju bila je za 2,5 postotna bodova viša u usporedbi sa onom iz svibnja 2019. godine. Nakon višegodišnjeg trenda pada (od prve polovice 2014. pa do travnja ove godine), u svibnju je drugi mjesec zaredom zabilježen rast godišnje stope broja nezaposlenih a iznosio je 35,5%. Posljednji dvoznamenkasti godišnji rast evidentiran je u siječnju 2013. godine. Broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu pada od 0,6%.

S druge strane, prema podacima DZS-a, istovremeno se smanjio ukupan broj zaposlenih u svibnju koji je iznosio 1.506.962 osobe čime je zabilježen pad i na mjesečnoj (-1,4%) i godišnjoj (-3,3%) razini.

Očekujemo kako će statistika za lipanj donijeti nešto jasniju sliku stanja na tržištu rada iako će i tijekom lipnja dio poslodavaca nastaviti s korištenjem Vladinih potpora. Nepovoljna gospodarska kretanja u nastavku godine odrazit će se i na kretanja na tržištu rada.

Tagovi: hrvatsko tržište rada, nezaposlenost, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE