GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija još uvijek značajno ovisi o Kini

Njemačka ekonomija još uvijek značajno ovisi o Kini
OVISNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 16:36
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačko gospodarstvo još uvijek uvelike ovisi o Kini u opskrbi nizom proizvoda i sirovina, unatoč nastojanjima da se okrene drugim tržištima, pokazalo je u utorak istraživanje ekonomskog instituta DIW.

Njemački uvoz iz Kine smanjio se u 2023. godini gotovo za petinu, ali udio grupe proizvoda koji čine više od polovine uvoza, uključujući kemikalije, računala i solarne ćelije, gotovo je nepromijenjen, utvrdio je Njemački ekonomski institut.

Ovisnost o uvozu nekih kategorija proizvoda, poput lijekova i rijetkih minerala, poput skandija i itrija, čak se povećala.

"Zato se još ne vide naznake jasnog strukturnog smanjenja rizika, definiranog kao kontinuirani trend u smjeru značajnog pada uvoza", zaključak je istraživanja.

Otprilike 70 skupina proizvoda uklonjeno je s popisa robe koju je Njemačka uglavnom nabavljala u Kini, ali zamijenile su ih druge skupine pa je ukupna brojka tek neznatno niža nego u 2022., kliznuvši s 213 na 200 skupine proizvoda.

Studija je objavljena uoči ovotjednog putovanja kancelara Olafa Scholza u Kinu. Pratit će ga predstavnici kompanija koje traže pravedniji pristup kineskom tržištu. Europa istodobno strahuje od vala jeftinog kineskog uvoza.

Scholz će sa sobom povesti izvršne direktore Siemensa i Mercedesa i skupinu ministara, potvrđujući kontinuirano važnu ulogu kineskog tržišta za njemačke gospodarstvenike.

To je prvo Scholzovo putovanje u Kinu od prošlogodišnjeg usvajanja strategije koja predviđa "smanjenje rizika" kroz smanjenu ekonomsku izloženost drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, ali bez konkretnih mjera i obvezujućih ciljeva, primjećuje Reuters.

Tagovi: njemačka, kina, ekonomija, siemens, mercedes
PROČITAJ I OVO
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE