GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija oporavlja se punom parom

Njemačka ekonomija oporavlja se punom parom
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 13:14
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo punom se parom oporavlja od koronakrize, izvijestilo je u srijedu ministarstvo gospodarstva, naglasivši da su izgledi za industriju i dalje pozitivni, unatoč problemima u opskrbi repromaterijalima.

Aktivnosti su blago oslabile u pojedinim granama industrije, a taj će se trend vjerojatno nastaviti i u idućim mjesecima, procjenjuje ministarstvo, odsjećajući da se problemi u nabavi repromaterijala sada očituju i u padu proizvodnje, posebno u automobilskoj industriji.

Izvor problema nije slaba potražnja, već ponuda, naglašavaju u ministarstvu, ukazujući na skok inozemne potražnje u proteklim mjesecima i na kontinuirano snažnu domaću potražnju.

"Uska grla u opskrbi intermedijarnim proizvodima... prigušuju (rast), ali ne narušavaju temeljnu pozitivnu dinamiku gospodarstva u cjelini", napominju u mjesečnom izvješću o stanju u gospodarstvu.

Ističu i oporavak uslužnog sektora i procjenjuju da će gospodarstvo, nakon pada u prva tri mjeseca, vjerojatno ponovo "osjetnije" porasti u drugom tromjesečju.

U drugoj polovini godine rast bi trebao dodatno ubrzati, dodaju, upozoravajući ipak na neizvjesnost koju stvara pojava novih mutacija koronavirusa i njihov potencijalni utjecaj na gospodarske aktivnosti.

Inflacija bi po njima trebala porasti na tri posto u drugoj polovini godine ili čak premašiti tu razinu, zbog niske poredbene osnovice u prošloj godini kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a u sklopu paketa poticaja gospodarstvu u koronakrizi.

U 2022. trebala bi znatno oslabiti, procjenjuju u ministarstvu.

Uvjetni optimizam u maloprodaji

Potrošnja kućanstava bila je važan oslonac gospodarstvu prije koronakrize kada su građani zbog mjera zatvaranja manje trošili, nabavljajući uglavnom osnovne potrepštine.

Ove bi se godine promet u maloprodaji trebao povećati za 1,5 posto, pod pretpostavkom da vlada ponovo ne uvede mjere suzbijanja pandemije, koje bi pogodile sklonost potrošača kupnji i zatvorile trgovine, istaknula je u srijedu udruga maloprodajnih tvrtki HDE.

Internetska prodaja doživjela je procvat u pandemiji, a ove bi godine promet trebao porasti za petinu i premašiti 87 milijardi eura, procjenjuju u HDE-u, povisivši dosadašnju procjenu rasta za tri postotna boda.

Navode da je u prvoj polovini ove godine tri četvrtine njemačkih maloprodajnih kompanija zabilježilo pad prihoda zbog zatvaranja trgovina koje nisu ocijenjene ključnima za opskrbu u prva četiri mjeseca.

"Kriza još nije gotova, stanje je još uvijek vrlo teško za mnoge trgovce na malo", rekao je direktor HDE-a Stefan Genth.

Tagovi: njemačka ekonomija, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE