GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije

Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
ŠTETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2022 / 12:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo je od početka pandemije pretrpjelo ogromnu štetu, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Koelna u nedjelju.

„Od početka pandemije njemačko gospodarstvo je izgubilo 350 milijardi eura dodane vrijednosti, najvećim dijelom zbog drastično smanjene privatne potrošnje“, stoji u izvješću IW-a a kako prenose njemački mediji.

Kako se nadalje navodi o prognozi, čak i ako BDP krajem 2022. dosegne pretpandemijsku razinu, ostaje „ogromna razlika“ u usporedbi s pretpostavkom da do pandemije nikada nije došlo.

„Praznina nastala smanjivanjem dodane vrijednosti i prihoda će se popuniti tek ako u nadolazećim godinama budemo svjedočili snažnom gospodarskom rastu“, stoji u izvješću IW-a.

No kako Njemačka novinska agencija (dpa) saznaje iz vladinih izvora, nova vlada za tekuću godinu računa s gospodarskim rastom od svega 3,6 posto. Prethodna vlada je još u rujnu polazila od stope gospodarskog rasta od 4,1 za 2022.

Godine 2021. je zabilježen gospodarski rast od 2,7 posto nakon što je 2020. smanjen za 4,6 posto.

Prema proračunima IW-a u posljednje dvije godine pandemija je zbog mjera zatvaranja i poteškoća prilikom isporuka robe, prouzročila smanjenu privatnu potrošnju od 270 milijardi eura.

Ekonomisti s IW-a kod potrošača primjećuju i „promjenu ponašanja“.

„Građani su se iz straha od zaraze ustručavali od odlaska u kina i restorane čak i kada je to ponovno bilo moguće. Novac je umjesto toga završavao na štednji“, kaže autor analize IW-a Michael Groemling.

Tzv. Gospodarski mudraci, gremij predstavnika vodećih njemačkih ekonomskih instituta, procjenjuju da bi nakon normalizacije situacije s protokom roba moglo doći do naglog oslobađanja zastoja u investicijama i potrošnji što bi moglo pozitivno djelovati na brzi oporavak gospodarstva.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Destatis
PROČITAJ I OVO
Mađarska uvodi porez na tvrtke radi inflacije i financiranja vojske
IZVANREDNO STANJE
Mađarska uvodi porez na tvrtke radi inflacije i financiranja vojske
BUDIMPEŠTA - Mađarski populistički premijer Viktor Orban priopćio je u srijedu da uvodi novi porez na tvrtke kako bi odgovorio na porast cijena povezan s ratom u Ukrajini i financirao nove obrambene troškove.
Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope
LOBIRANJE
Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pridobiva ključne saveznike za svoj plan podizanja kamatnih stopa iz negativnog područja ovoga ljeta, iako je jedan od članova njezina tima u srijedu izrazio određenu skepsu u pogledu buduće politike ECB-a.
Marić o inflaciji: Scenarije je nemoguće predvidjeti
NEIZVJESNOST
Marić o inflaciji: Scenarije je nemoguće predvidjeti
ZAGREB - "Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda da bi trebalo doći do određene stabilizacije."
Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
FINANCIRANJE
Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
BRUXELLES - Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja za financiranje poslijeratne obnove Ukrajine, rekao je u utorak u Bruxellesu njemački ministar financija Christian Lindner na sastanku s kolegama iz Europske unije.
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
RAST
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
BRUXELLES - U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE